> Haberler > Röportaj

Favori Lezzetler Sordu, Executive Chef İsmail Ay cevapladı…

Favori Lezzetler Logo

Covid 19 öncesi ve sonrası Gastronomi ve Turizm sektöründe neler oluyor? Her şey eskisi gibi olacak mı? Şefler işsiz kalacak mı? Lezzet kaybı yaşanır mı? Favori Lezzetler sordu. Türkiye’nin gözde şefleri değerlendirdi. İşte size Executive Chef İsmail Ay’ın sektöre dair görüşleri…

Executive Chef İsmail Ay

Covid 19 sonrası sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Chef İsmail Ay: Bu soruya gastronominin farklı alanlarını değerlendirerek bakmak gerekir. Örneğin yeme-içme alanında restoran ve benzeri noktalarda kurallar güncellenecektir. Aslında Covid 19 öncesinde de mutfaktaki hijyen durumu ciddi kurallara ve uygulamalara bağlıydı. Bu noktada mutfaktaki kurallar zincirine çalışanların sağlığı ve güvenliğinin de ekleneceğini söyleyebiliriz. İster üretim tarafında olsun isterse servis ve tüketim tarafında, hijyen kuralları tıpkı eskisi gibi uygulanmaya devam edecektir. Bununla birlikte Sağlık Bakanlığı'nın zorunlu kıldığı kurallar, maske, sosyal mesafe uygulamaları, eldiven ve diğerleri de titizlikle uygulanacaktır. Bu açıdan sorunuza geri dönecek olursak Covid 19 sonrası bu kuralları uygulayanların güven ve itibar kazanacağı kesin... Restoran ve diğer alanlardaki misafirlerimiz güvenli gördükleri her yerde yeme-içme faaliyetlerine katılacaklardır ki bu sektörün az çok canlanmasını sağlayacaktır. Şurası bir gerçek ki Covid 19 ile yaşamayı öğrenmek zorundayız. Bizde, sektör de bunu öğrenecek ve böylece en az riskle ve yeni üretim ve çalışma biçimleri ile hayatımıza devam edeceğiz.

Sizce sektör Covid 19 öncesine döner mi? Döner ise ne zaman? Dönmez ise neden?

Chef İsmail Ay: Ne gastronomi sektörü ne de diğerlerinin Covid 19 öncesine dönebileceğini düşünmüyorum, en azından şimdilik... Çünkü risk ve bulaşma hala devam ediyor. Üstelik Covid 19 bize, bu tür salgınların artık çok daha sıklıkla yaşanabileceğini gösterdi. Bu durumda öncesi ya da sonrası yerine, salgın hastalığı önleyici tedbirler ve bir kez daha başımıza gelme riskini düşünerek alacağımız farklı biçimlerdeki çalışma yöntemleri üretmeliyiz. Şu anda sokaklar, restoranlar ya da yaz kampları eskisi gibi görünebilir ancak bu kısa bir süre sonra yeni bir salğın riski yaşamayacağımız anlamına gelmez. Dolayısıyla eskisi gibi diye bir şey yok! Bu süreç hep var olacak gibi tedbir ve çözümler üretmeliyiz.

Sektördeki ekonomik daralma personele haliyle lezzete yansır mı?

Chef İsmail Ay: Aslında Covid 19 bize uzun zamandan bu yana unuttuğumuz gerçekleri gösterdi! Neydi onlar? Doğal ortamları koruma, kollama, doğa ve dünya ile barışık yaşama! Biz bunları yaparsak eğer neden ekonomik daralma yaşayalım ki? Neden rüzgâr enerjisinin kullanımını artırmayalım ya da tarıma ve hayvancılığına gereken önemi vermeyelim? Covid 19 öncesinde ekonomi çok mu parlaktı? Eğer bu süreçte temel sorunları doğru analiz eder ve uzun vadeli çözümler ortaya koyarsak ekonomik sorunları aşabiliriz. Şu anda personel çıkarımları var mı, var! Fakat devletimizin aldığı önlemler ile bu en aza indirilmeye çalışıyor.  İki usta yerine bir usta çalıştırmak lezzete yansır mı?  Bu aslında daha çok restoranın Covid 19'un her zaman risk oluşturmasını baz alarak verebileceği bir cevap olur... Yoksa, Covid 19 öncesinde de lezzetin belirleyici ölçüsü şu andakinden farklı değildi ki!



İlginizi çekebilecek diğer içerikler |


Değerlendirmeler| En Favori Yorumlar

0 Diğer Kişi yorum yaptı

Yorumlar (0)

FAVORİ LEZZETLER DERGİSİ

Sizden Gelen Tarifler

Siz de kendi tariflerinizi gönderin, isminiz ile birlikte sitemizde yayınlayalım.

HEMEN TARİFİNİ GÖNDER