> Haberler > Röportaj

Favori Lezzetler Sordu, Executive Chef Naif Bağı cevapladı…

Favori Lezzetler Logo

Covid 19 öncesi ve sonrası Gastronomi ve Turizm sektöründe neler oluyor? Her şey eskisi gibi olacak mı? Şefler işsiz kalacak mı? Lezzet kaybı yaşanır mı? Favori Lezzetler sordu. Türkiye’nin gözde şefleri değerlendirdi. İşte size Executive Chef Naif Bağı’ın sektöre dair görüşleri…

Executive Chef Naif Bağı

Covid-19 sonrası sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz

Chef Naif Bağı: Yeme-içme işletmelerini olumsuz etkileyen sektörde tüm dünyadaki daralmanın ülkemizi de etkilemeye devam edeceği malum, ülkemizde çok ciddi yara alan yiyecek içecek sektörü, kriz sonrası çıkışı en hızlı yakalayacak sektör olacaktır. Dünya turizm verilerine göre belirlenen yüzde 5’lik büyüme hedefi bugün yüzde 10 küçülmeye geçti. Fakat dünyada bu kriz atlatılırken hız kazanacak sektörlerde oyun ve oyuncular değişecek. Ülkemizde merdiven altı kurumlar yerine kalite standartlarını gıda güvenliği hijyen standartlarını revize eden hijyene dikkat eden kurumların katlanarak büyüyeceğine inanıyorum.

Ve kısaca özetlersek pandemi süresince en çok etkilenen gastronomi turizmi sektörü korona virüs süreci sonrası için ülkemiz ilgili turizm bakanlığının yerinde ve doğru tedbirler almaya başlamasıyla yiyecek içecek sektörünün kriz sonrası çıkışı en hızlı yakalayacak sektör olacağını ve sektörde küçük ölçekli işletmelerin yok olacağını daha çok kurumsal işletmelerin büyüyeceğini ön görmekteyim.

Eğer küçük ölçekli işletmelerim ayakta kalmasını istiyorsak devletimizin bu tür işletmelere kalite standartlarını yükseltmeleri için maddi destek vererek büyük ölçekli firmalarla rekabet edecek seviyeye getirmesi gerekmektedir.

Sizce sektör covid-19 öncesine döner mi? dönerse ne zaman? dönmese neden?

Chef Naif Bağı: Bence sektör covid 19 öncesine döner ve kendini yenileyerek daha da dinamik döner.

Turizm yönetimimiz bu defa yıllardır kurgusunu yaptığı, stratejisini hazırladığı hatta örnek olaylarını da tecrübe ettiği destinasyon yönetim modeline doğru yönelecektir. Ülkenin    şartlarına uygun bir yapı bu süreçte oluşabilir ve Covid-19 sürecinin sonrasında daha da önem kazanmış olarak ön plana çıkacak olan destinasyon ve lokalizasyon kavramları turizmde yönetim yaklaşımımızın merkezine gelebilir. Bu dönüşüm yıllardır krizlerde krizleri iyi yöneten Türkiye’nin bu krizi geleceğe dönük olarak ve uzun vadeli çözümü ile neticelenecektir.

Ne zaman dönecek sorunuza da cevabım Yurt dışı uçuşların açılmasıyla sektör eski rayına daha da dinamik bir şekilde dönecektir. Çünkü devlet sektörün yanındaydı zararlarına ortak oldu çalışanı da korudu işletmeciyi de tökezlemeden tekrar ayağa kalkmaları için devletin tüm imkanlarını seferber etiler kısa sürede toparlanacağımıza inanıyorum.

Uluslararası turist trafiğinin açılması ile birlikte Türkiye'nin en çok tercih edilen ülke olması için Turizm bakanlığımız diğer ülkelerle ciddi bir çalışma içinde bunu basından da izleye biliyoruz.

Yurt içi ve yurt dışında salgına karşı en etkili mücadeleyi veren ülke bizim ülkemiz. Mücadelede yer alan tüm kurum ve kuruluşlarımız en insani şekilde hareket ederek, Türkiye güven duyulacak en iyi ülke olmasını sağladılar sadece vatandaşlarımıza karşı değil tüm insanlara karşı, dünyanın ortak mücadelesinde insani tavırla hareket edildi. Bunu vatandaşlarımızın tedbirlere uymada ortaya koyduğu yüksek hassasiyet de göstermiştir

Sektörde ekonomik daralma personele haliyle de lezzete yansır mı?

Chef Naif Bağı: Sektörde ekonomik daralma tabi ki de personele yansır adım adım ilerleyeceğinden bu kısa süreli olacaktır. Lezzete yansıması asla mümkün değil ama değişim ve dönüşüm tabiki de olacaktır. Mesela yeni nesil üretim mutfakları tek kullanımlık fazla temas edilmeyen minimal paketlenmiş ürünlere ağırlık verilmelidir.

Tedarikçi firmaların bile toptan gıda işi yapan firmaların bile kendini ona göre revize ederek bu tür üretime ağırlık vermelerinde yarar var. Örneğin peynir teneke de gelmemeli artık 20gr’lık paketlerde birçok ürün bu tür işleme geçmeli. Bu işlem aynı zamanda gıda israfın da engelleyecektir. Örneğin tüm kahvaltı ürünleri şarküteri ürünleri tek kişilik aç bitir şeklinde paketlenmeli ve insanlar yiyebileceği kadar tüketmiş olurlar kontaminasyon söz konusu değil temas söz konusu değil, yeme içme sektöründe birçok ürün bu şekilde hazırlanmalıdır. Buda aslında bir kazanımdır. Gıda israfını önlemiş ve çapraz bulaşım ve kontaminasyon riskini ortadan kaldırmış oluruz bu da gıda hijyeni için büyük bir kazanım olmuş olur, bunun yeni adı da; Güvenli yaşam.



İlginizi çekebilecek diğer içerikler |


Değerlendirmeler| En Favori Yorumlar

0 Diğer Kişi yorum yaptı

Cemalettin iptaş

0 Yorum

2020-06-16 19:27:59

Ustam ne diyorsa o helâl olsun MAŞALLAH


Cemalettin iptaş 2020-06-16 19:29:48

Çok haklısın ustam



Yorumlar (1)

FAVORİ LEZZETLER DERGİSİ

Sizden Gelen Tarifler

Siz de kendi tariflerinizi gönderin, isminiz ile birlikte sitemizde yayınlayalım.

HEMEN TARİFİNİ GÖNDER