> Haberler > Röportaj

Favori Lezzetler Sordu, Executive Chef Yılmaz Seçim cevapladı…

Favori Lezzetler Logo

Covid 19 öncesi ve sonrası Gastronomi ve Turizm sektöründe neler oluyor? Her şey eskisi gibi olacak mı? Şefler işsiz kalacak mı? Lezzet kaybı yaşanır mı? Favori Lezzetler sordu. Türkiye’nin gözde şefleri değerlendirdi. İşte size Executive Chef Yılmaz Seçim’in sektörü dair görüşleri…

Gastronomi ve Turizm sektöründeki son gelişmeler...

 Executive Chef Yılmaz Seçim

Soru: Covid 19 sonrası sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Chef Yılmaz Seçim: Covid 19 sonrasından sektör olumsuz etkilenmiş gibi görünse de uzun vadeli faydaları olacağını düşünüyorum. Covid sonrası sektörde deneyimli ve donanımlı ustaların değeri daha çok anlaşılacak ve hızlı değişimler meydana gelecek.  Bu duruma örnek vermek gerekirse yakın zamanda olduğu gibi bir suyun içine toz dökerek muhteşem sos elde ettiğini ve şahane bir aşçıbaşı olduğunu düşünen ustalar bu alışkanlığı terk ederek kendi soslarını doğal ürünlerle kendileri yapmak zorunda kalacaklar ve bu durum kimin hangi kaliteye sahip olduğunu anlatmış olacak. Bu durumun aynı zamanda Türk mutfağına da ciddi katkı sağlayacağını düşünüyorum. Türk mutfağı bildiğiniz gibi hazır ürünlerden ziyade doğal ürünlerle üretim yapmaktadır ve sağlıklı beslenmek isteyen birçok kişi bu durumu göz önünde bulunduracaktır. Yeni dönemde açık mutfaklar önem kazanacak ve insanlar ne yediğini, yemeklerini kimlerin yaptığını görmek isteyecek. Bence de olması gereken budur. Her şeyin açık bir şekilde sergilenmesi insanların hijyen noktasında içini rahatlatmak için en önemli konu olarak görülmektedir.

Soru: Sizce sektör covid 19 öncesine döner mi? Dönerse ne zaman? Dönmezse neden?

Chef Yılmaz Seçim: Sektörün kısa vadede eski haline dönebilmesi çok mümkün görünmüyor. Bu yıl içinde de kesinlikle eski gücünü yakalayabileceğini düşünmüyorum. Bu durumun temel sebebi ise yaklaşık 3 aydan bu yana insanların alışkanlıklarının değişmeye başlaması gösterilebilir. İnsanlar evde kaldığı sürece evinde yemek yapmaya veya eve sipariş vererek yemeklerini tüketmeye alıştı ve kendini güvende hissedinceye dek bu durum aynen devam edecektir. Ancak bu dönemde işletmelerde farklı alternatifler düşünmeli ve işlerini sekteye uğratmamalıdır. Bu nedenle özellikle paket serviste yenilikler konusunda çalışmalılar. Özellikle farklı paketleme materyallerinin geliştirilmesi ve paket servisin hızlılığı temel çözüm bulunması gereken konular arasında görülmektedir.

Soru: Sektördeki ekonomik daralma personele haliyle de lezzete yansır mı?

Chef Yılmaz Seçim: Yiyecek ve içecek sektöründe ki ekonomik daralma bu işi meslek edinmiş insanlar için şüphesiz büyük yaralar açmıştır. Bu nedenle yiyecek ve içecek sektöründe çalışan pek çok kalifiye eleman farklı iş kollarına yönelmek zorunda kalmıştır. Bu insanların yeni yöneldikleri iş kolunda başarılı olmaları ve devam etme isteği duymaları sektörde ihtiyaç duyulan elemanların artık eskisi kadar kolaya bulanamayacağı anlamı taşımaktadır. Bu durum ise eski tattığımız muhteşem yemeklerin artık belki de tadılamayacağı anlamına gelmektedir. Ancak kaliteli ürün yönünden düşünürsek, insanların sağlığın her şeyin üzerinde olduğunu görmesi sonucunda kolay kolay hiçbir yiyecek ve içecek işletmesinin kalitesiz ürün kullanabileceğini düşünmüyorum.



İlginizi çekebilecek diğer içerikler |


Değerlendirmeler| En Favori Yorumlar

0 Diğer Kişi yorum yaptı

Yorumlar (0)

FAVORİ LEZZETLER DERGİSİ

Sizden Gelen Tarifler

Siz de kendi tariflerinizi gönderin, isminiz ile birlikte sitemizde yayınlayalım.

HEMEN TARİFİNİ GÖNDER