> Haberler > Röportaj

Favori Lezzetler Sordu, Executive Chef Zeki Açıkgöz cevapladı.

Favori Lezzetler Logo

Covid 19 öncesi ve sonrası Gastronomi ve Turizm sektöründe neler oluyor? Her şey eskisi gibi olacak mı? Şefler işsiz kalacak mı? Lezzet kaybı yaşanır mı? Favori Lezzetler sordu. Türkiye’nin gözde şefleri değerlendirdi. İşte size TAFED Başkanı Zeki Açıköz’ün sektöre dair görüşleri…

Soru: Covid 19 sonrası sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Chef Zeki Açıköz: Öncelikle Covid 19’un dünya genelinde bitmesini bekliyoruz. Covid biterse şayet sektör eskisi gibi ve hatta eskisinden daha iyi olacağını düşünüyorum. Mesleğin, hizmetin çok daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum.

Soru: Sizce sektör covid 19 öncesine döner mi? Dönerse ne zaman? Dönmezse neden?

Chef Zeki Açıköz: Tabiki sektörü eski günlerine dönecek. Hatta döndükten sonra da yukarıya doğru ivme kazanacak. Ama ne zaman döner diye soracak olursanız bu son artışlardan sonra ülkemizde maalesef büyük bir gevşeme var, bu konuyla alakalı ülke çapında disiplinli olmamız gerek ama maalesef olamıyoruz. Son iki üçkündür yukarıya doğru tırmanışı gördük. İnsanlar biraz rahat hareket ediyor. Tedbirli davranmıyor. Her şey normale döndüğünde dediğim gibi herşey eskisi gibi olacak.

Ancak burda unutulmaması gereken bir şey var. A’dan Z’ye özellikle turizm sektöründe olan işletmelerin eskisine göre karlılık oranlarının çok fazla olacağını düşünmüyorum. Çünkü masraf kalemleri çok fazla arttı. Yani bu küçük ölçekli işletmeler, restaurantlar, cafelerden tutunda büyük ölçekli gurup oteller, 5 yıldızlı oteller, deluxe oteller de sıkıntılar var. Avrupa’ya da yeterli düzeyde pazarlama alakalı kriz telaşına girip ucuzlatma falan yapılırsa karlılık oranları çok düşecektir.

Soru: Sektördeki ekonomik daralma personele haliyle de lezzete yansır mı?

Chef Zeki Açıköz: Şu an içinde bulunduğumuz konum ve durum personel konusunda endişeleri haklı çıkartıyor. Mutlaka bu süreçten personel etkilenecektir. Lezzet konusunda ise yansıyacağını düşünmüyorum. Bence tam aksine daha iyi lezzetler olmak zorunda. Eskiden bu mesleğin nasıl önemli bir meslek olduğu yurt dışında olduğu gibi bizdede böyleydi. İnşallah mesleği ve işini iyi yapanların farkı burda çok daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum.



İlginizi çekebilecek diğer içerikler |


Değerlendirmeler| En Favori Yorumlar

0 Diğer Kişi yorum yaptı

Yorumlar (0)

FAVORİ LEZZETLER DERGİSİ

Sizden Gelen Tarifler

Siz de kendi tariflerinizi gönderin, isminiz ile birlikte sitemizde yayınlayalım.

HEMEN TARİFİNİ GÖNDER