> Köşe Yazıları > Yazar

Karadeniz Bölgesi ve Bölgede yeni Trend Gastronomi Turizmi

Favori Lezzetler Logo

Gastronominin bir turizm çeşidi olarak getirmiş olduğu yenilikler mevcuttur Bu yenilikler İnsanlarda farklı tatları ve yemek kültürlerini deneyimleme dürtüsü ön plana çıkarmış ve bu gereksinimi karşılamak için günümüzde zaman ve mesafe gözetmeksizin uzak bölge ve ülkelere seyahatler düzenlemiştir.

Ülkemizde de son yıllarda hızlı bir gelişim gösteren Gastronomi Turizmine Karadeniz bölgesi de zengin mutfak kültürü arz kapasitesi ile uyum sağlamıştır. Hızla gelişen iletişim ağı ve kulaktan kulağa iletişim yöntemi ile gastronomi turizmi turizm çeşitleri içinde insanların yeni tatları deneyimleme istekleri üzerine seyahat planlarını yaptığı bir turizm çeşidi haline gelmiştir. Bölgeye gastronomi turizmi için gelen turist sayısı her geçen gün artmaktadır. Son yıllarda Dünyanın çeşitli bölgelerinden ve Ülkemizin çeşitli yörelerinden Karadeniz bölgesine Turistlik seyahat gerçekleştiren turist sayısında artış görülmektedir. Karadeniz Bölgesi toprak yapısı ve Karadeniz’e kıyısı nedeni ile balık ve sebze ağırlıklı beslenme kültürüne sahip bir bölgedir. Kış aylarında bolca tüketilen deniz ürünlerinin yanı sıra ilkbaharın gelişi ile tamamı doğal, tarımı olmayan ‘YENİLEBİLİR OT’ çeşitliliği ile Gastronomi turistlerinin ilgisini çekmektedir. Gastronomi turizmine konu olacak birçok doğal gıda maddesini bu kapsamda sıralamak mümkündür, Bunlardan bazıları Karadeniz’in iç kesimlerinde yüksek rakımlı yaylalarda tamamen doğal ortamda yetişen mantar çeşitliliğinin yanı sıra çok değerli bakliyat çeşitleri, özellikle Ana gocuğu bozulmamış yüz yılı aşkındır kullanılan ekşi mayalardan elde edilen ekmek çeşitleri, orijinal tohum kullanılarak ekimi yapılan Beyaz Lahana (kelem),kırmızı patates, endemik bitkilerden elde edilen bal çeşitleri, vb tarım ürünleri mevcuttur.

Karadeniz bölgesi mutfak kültürü ile aslında Dünyada ve ülkemizde son yıllarda hızla yayılan ‘ORGANİK’ tarım ürünü gıda maddeleri ile ‘VEGAN’ mutfak eğiliminin lokomotifi konumundadır. Çok zengin bir mutfak kültürüne sahip Karadeniz bölgesi balıktan sebzeye, ot çeşitliliğinden bakliyata, ekmek çeşitlerinden tatlılara kadar kendine has pişirme ve hazırlama yöntemi ile gastronomi turizminde gelecek vadeden ender bölgelerimizdendir. Karadeniz bölgesi coğrafi yapısı ve kendine has doğal gastronomi unsurları ile Turizm açısından sürdürülebilirlik kriterlerinin önde olduğu nadir bölgelerdendir. Doğal Ürün çeşitliliğinin yanı sıra Karadeniz Mutfağında yüzlerce Unutulmuş reçeteler bulunmaktadır. Bu reçetelerin gün yüzüne çıkarılması gelecek kuşaklar ve Gastronomi Turizmi için büyük önem arz etmektedir.

Gastronomi Turizminin en temel verilerinden olan Gıdanın dün, bugün ve yarında olduğu gibi İnsanoğlunun vazgeçilmez en temel gereksinimi olduğu unutulmamalı ve bu gereksinim insanlara turizm çeşitliliği içinde farklı formlarda turistik ürün olarak pazarlanmalıdır.

Karadeniz Bölgesindeki Gastronomi kültürünün ulusal ve uluslar arası organizasyonlarla geniş kitlelere aktarılması ve pazarlaması hem bölgenin hem de Ülkemizin Turizm gelirleri açısından önemli artış sağlayacaktır.

Bu bağlamda Bölge halkı, Sektör çalışanları, Yerel yönetimler, İşletmeciler, Tur operatörleri, Akademisyenler el ele vererek Karadeniz Gastronomi Turizmi Potansiyelini daha etkin ve sürdürülebilir hale getirmek için mücadele etmelidir.

Güzel Günler Dileği ile…



İlginizi çekebilecek diğer içerikler |


Rıfat Pir

Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Yönetim Kurulu Üyesi / Ordu Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı / Pir-i Lezzetler ORDU Mutfağı Kitabı Yazarı / CHEF’S CONCEPT Mutfak Akademisi Kurucusu / GÜ, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğr.Gör.

Devamını Gör

Değerlendirmeler| En Favori Yorumlar

0 Diğer Kişi yorum yaptı

Yorumlar (0)

FAVORİ LEZZETLER DERGİSİ

Sizden Gelen Tarifler

Siz de kendi tariflerinizi gönderin, isminiz ile birlikte sitemizde yayınlayalım.

HEMEN TARİFİNİ GÖNDER