> Tarifler > Diğer Tarifler

Baharat Deyip Geçmeyin!

Favori Lezzetler Logo

Sofralarda farklılık yaratmak için en kolay yardımcıdır baharatlar. Çeşitli bitkilerin tohum, çekirdek, meyve, çiçek, kabuk, kök ve yaprak gibi kısımlarının öğütülmesi ile elde edilen sihirdir. İnsanoğlu ateşi bulunduğundan beridir baharatı kullanıyor. Tabi o zamanlar tat ve aroma vermesinden çok koruyucu madde olarak kullanıldığını söyleyebiliriz.

O kadar kıymetliydi ki bir zamanlar para yerine kullanıldı. Baharat ticareti için yıllarca savaşıldı, ticaret yollarına isim olarak verildi.

İnsanlar mumyalanırken, duştan sonra baharat yağları krem olarak, Yunan olimpiyatlarında kazanan kişilere defne yaprağından taç yapılmasına kadar birçok yerde kullanıldı.

Belki de insanlık tarihini etkileyen en önemli gıdalardan biridir. Baharatın tarihini incelersek o kadar geniş bir alanı vardır ki şimdilik buna bu kadar yer verelim. Kendi kültürümüze gelecek olursak

Türkiye de baharatı en çok kullanan ülkeler arasında yer almaktadır. Bilhassa Güneydoğu Anadolu mutfak kültüründe baharat belirleyici rol oynamaktadır.

Burada Türk Mutfağında kullanılan geleneksel baharat çeşitlerinden ve son dönemlerde mutfak kültürümüze girmiş birkaç baharattan söz edelim.

Çeşitli balık, et, kümes ve av hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, kebaplarda kullanılan defne yaprağı, Kekik, Anadolu’nun hemen her yerinde bulunan bir ottur. Daha çok dağlarda yetişir. Kurtularak kullanılır. Etlerde, ızgaralarda, sebzelerde ve balıklarda kullanılır. Özellikle çorbalarda nane gibi kekik de bol kullanılır.

Kimyon, genel olarak toz halinde kullanılmaktadır. Daha çok Anadolu’da yetişir. Türk mutfağında, köftelerde, bazı et yemeklerinde ve sucuk yapımında kullanılır. Pişmemiş etin kokusunu alabilen bir baharattır.


Sumak, Güneydoğu Anadolu'da yetişen bodur bir ağacın yapraklarının kurutulup toz haline getirilmesiyle elde edilir. Ekşimsi bir tadı vardır. Kebaplara ve bazı salatalara ekşilik vermek için kullanılır. Bu bitkiden yapılan bir tür şurup da salatalara ekşilik vermesi için kullanılır diyerek sayabiliriz.

Tarçın (çubuk), Anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya olan ve aromatik kokulu ağacın kabuğundan elde edilen bir baharattır. Kabuk haliyle ve toz biçiminde kullanılır. Bazı pasta, kek, bisküviler ve sütlü tatlılarda ayrıca boza, salep gibi içeceklerde kullanılmaktadır. Osmanlı Mutfağında hem tatlı hem birçok et yemeğinde yerini de almıştır.

 Hem tatlıyı hem tuzluyu coşturan, insan vücudunun fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için gerekli bir besin maddesi olan, kendi kültürümüzün en olmazsa olmazı tuzdan bahsedelim. Tuz, birçok gıda üretiminde önemli bir teknolojik role sahiptir. Koruyucu ve aroma artırıcı fonksiyonuna ek olarak ekmek, peynir, zeytin, salça, turşu, vb. gıdaların kıvamında da temel dokudur. Birçok çeşidi olsa da biz sofra tuzu, kaya tuzu, himalaya tuzu ve deniz tuzundan biraz bahsedelim.


Sofra Tuzu: Mutfaklardan eksik olmayan sofra tuzu, tuz göletleri ve doğal tuzlalardan elde edilir. Toplanan tuzlar rafine edildikten sonra sofra tuzuna dönüşür.

Deniz Tuzu; deniz ve okyanus sularından elde edilir.

Kaya Tuzu yerin derinliklerinde bulunan doğal ve katı tuz kitleleridir

himalaya Tuzu; doğanın en önemli ve saf kristal tuz yataklarıdır. 84 çeşit minerale sahip olan himalaya tuzu rafine edilmeden kullanılır. Pembe renk içeriğindeki içindeki demir oksitten kaynaklanır ve tadı keskindir. Baharatlar hem tatlının hem tuzlunun olmasa olmazıdır. Yıllardan beridir bu özelliği ile yemek yapanların her zaman gizli silahı olmuştur. Yükte hafif pahada ağır olsada her yemeği lezzet olarak zirveye taşır.



İlginizi çekebilecek diğer içerikler |



Değerlendirmeler| En Favori Yorumlar

0 Diğer Kişi yorum yaptı

Yorumlar (0)

FAVORİ LEZZETLER DERGİSİ

Sizden Gelen Tarifler

Siz de kendi tariflerinizi gönderin, isminiz ile birlikte sitemizde yayınlayalım.

HEMEN TARİFİNİ GÖNDER