> Tarifler >

Sofralarin tadı tuzu

Favori Lezzetler Logo

Tuz, başta insan dahil olmak üzere, tüm canlıların besin kaynaklarından biri ve  ticari anlamda da oldukça önemli bir maddedir. İnsanlık tarihi boyunca, çok önemli bir ihtiyaç maddesi olan, tuz dünya yüzünde pek çok noktada rastlanabilen bir madde olmuştur.

Tuzun insanlar ve canlılar için bu denli önemli olmasının nedeni içeriğindeki iyottur. İyot, insan ve hayvanların normal büyüme ve gelişmesi için gerekli olan önemli bir besin maddesidir. Vücudumuzdaki iyot miktarı yeterli olsa bile, emilimini azaltan guatrojenik besinlerin (tiroit hormonlarının çalışmasını azaltan yiyecekler) aşırı tüketimi durumunda kişide iyot eksikliği görülebiliyor. İyot; deniz ürünleri, sebze, meyve, süt ve süt ürünlerinden alınabilir. Aslında vücut iyot ihtiyacını doğal yollar ile de karşılayabilir. 

Tuzun vücut için önemi de çok ayrıdır. Tuz, bedenimizin fiziksel anlamda bir arada tutulabilmesi , osmoz işleminin çalışmasını sağlamaktadır.  Bunun aksi olsaydı,  100 litre su bile içseniz, bedeninizde tuz olmayınca yine de susuzluktan ölürdünüz, çünkü tuzun sayesinde aldığınız su hücrelerinize bağlanabiliyor, hücreleriniz elektriğine kavuşuyor ve düşündüklerinizi uygulamaya imkan buluyorsunuz.  Ve bedeninizdeki tuz oranı da sizin düşünme kapasiteniz ve şuur derecenizle eşdeğerdir. Çünkü, vücut yeterli iyotu doğal yollar ile alamadığında ve ihtiyacını karşılayamadığında, tuz devreye girmektedir. Piyasada satılan ve üzerinde iyotlu yazan tuzlar, rafine edildikten sonra içerilerine, akışkanlık kazansın, nemlenmesin ve topaklanmasın diye alüminyum silikat v.s. gibi birçok vücuda yabancı kimyasal madde katılmaktadır. Bu kimyasallar ile birlikte alınan tuzu vücut yabancı olarak algılamakta bir kısmını kullanıp diğer kısmını biriktirmekte ve bunun sonucunda birçok ciddi hastalığa yol açılmaktadır. Pişirme ile besinlerin bileşimlerindeki iyot miktarı azalmaktadır. Pişirme ile iyot ve besinlerdeki mineral kaybını önlemek için aşırı kaynatma, kızartma ve ızgara da tutma sürelerinin minimum seviyelerde tutulması gerekmektedir. 

Tuz kullanımının önemine gelirsek; sofralarda kullanılan tuzun iyotlanmasının ise guatrla mücadelede ve gelecek nesilleri korumada büyük bir adım olduğuna dikkat çeken uzmanlar; sofrada çocukların iyotlu, yetişkinlerin ise iyotsuz tuz kullanmasını öneriyor. Sofralarda en sık kullanılan tuz çeşidi, sofra tuzudur. Ancak son zamanlarda, deniz tuzu ve sıvı tuz da yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Sofra tuzu, doğada kaya halinde bulunur ve  kimyasal işlemlerden geçirilerek iyot eklenen bir maddedir. 

%100 doğal deniz tuzu mineral açısından zenginliğindir. Sodyum, klorür, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve diğer 90 mineral içerir. 

Sıvı tuz ise, diğer sofra tuzlarının aksine, doğal ortamda rafine edilmeksizin kendiliğinden kristalize olabilen, doğal olarak yüklendiği mineralleri muhafaza edebilen doğadan toplama yöntemi ile elde edilen tuzlardır.

Doğal deniz tuzu, sofra tuzuna oranla daha sağlıklı ve doğal olması dolaysıyla tercih edilmektedir.

Sıvı tuzun yaygın olarak kullanılmasının en önemli nedeni ise; kaynaktan çıkan saflığı ile tüketiciye sunulmasıdır. Ayrıca, sıvı tuzlar sprey ve damlalık olarak kullanıldığından, hem tüketiciye pratik kullanım avantajı sağlamakta, hem de doğal kaynak tuzunun yemeğe tam olarak yayılarak nüfuz etmesini sağlamaktadır. Rafine değildir; bu yüzden yüksek tansiyon problemi yaşayanlar için, zararı yoktur.

Tuz kullanımı, aşırıya kaçmamak şartı ile vücut için çok önemlidir. Uzmanların söylediklerine göre, hiç tuz kullanmamak ise, bilinenin aksine yanlıştır. Tabii herhangi bir sağlık probleminiz yoksa. Sağlıklı yaşam için önemli olan bir konuyu vurgulamak ve siz sevgili okuyucularımla paylaşmak istedim. Umarım yararlı olmuştur.

Sofralarınızın tadı tuzu eksik olmasın. Sağlıkla kalın.



İlginizi çekebilecek diğer içerikler |


Özlem Mekik

O bir Gastronomi Eğitmeni, Yemek Yazarı, Chef, İştetmeci...
Elinden ve dilinden lezzet akan, pozitif bakışın abidesi, Özlem Mekik'in tarfilerinin tiryakisi olacaksınız!

http://www.favorilezzetler.com

Devamını Gör

Değerlendirmeler| En Favori Yorumlar

0 Diğer Kişi yorum yaptı

Yorumlar (0)

FAVORİ LEZZETLER DERGİSİ

Sizden Gelen Tarifler

Siz de kendi tariflerinizi gönderin, isminiz ile birlikte sitemizde yayınlayalım.

HEMEN TARİFİNİ GÖNDER