> Tarifler > Diğer Tarifler

Urfa'nın Antep Fıstığı

Favori Lezzetler Logo

Madem fıstıktır konumuz bakalım nereye varacak yolumuz, diyerek başlıyoruz... Urfa'dayım. Şanlıurfa iklimi, coğrafi yapısı ve düz ova olduğundan tarımcılığa çok elverişli bir ildir. 

Son 10-15 yıldır GAP projesi kapsamında neredeyse Urfa'nın her yerine sulama kanallarıyla tarlalara su verilmektedir.

Durum böyle olunca da haliyle tarımcılıkta ürün yelpazesi baya bir fazlalaştı.

Başlıca: fıstık, karpuz, domates, biber, pamuk, ceviz, nar, patlıcan ve daha birçok ürün sulamanın başlamasıyla rahatlıkla yetiştiriliyor .

Dedim ya son 10-15 yılda Urfa arazilerine tam anlamıyla sulama yapılmaya başlandı. Ondan öncesinde ise suya çok ihtiyaç duyulmayan ürünler yetiştirilirdi. Bunların başında fıstık gelir ve ondandır ki Urfa arazilerinin %50'si hala fıstık ağaçlarıyla doludur. Bu ağaçlar yaşlandıkça da daha bir verimli oluyorlar. Tabiki sıcak ve nemsiz bir iklime sahip olduğu için fıstık da Urfa arazilerini baya seviyor, oldukça verimli oluyor.

Bir de sulama yapılmadan önceki karpuzu tatmalıydınız ki ben tattım bal... balll

Sulama geldikten sonra hasat çoğaldı fakat tadı değişti diyebilirim. Çokta eleştirmeyeyim şuan  Urfa'dayım başıma iş açmayayım.

Konumuza dönecek olursak Urfa'daki 

Antep fıstığı?

Aslında anavatanı Şam olan bu fıstığın gerçek ismi Şam fıstığıdır. Lakin Türkiye'de de yetiştirilmeye başlayınca ismi Antep fıstığı olarak patentlenmiş durumda.

TUİK'in 2014 verilerine göre 2014 yılında fıstık üretiminde Urfa 1. Sırada, 2. Sırada Siirt, 3. Sırada Antep, 4. Sırada ise Adıyaman takip etmekte.

Peki bu fıstığın %52'si Urfa'da yetişmesine rağmen nasıl olurda Antep fıstığı olarak nam salar dedim? 

Merak ettim, Soruyu direk fıstık yetiştiricisine yerinde sorduğumda aldığım cevaplar ise şöyle: İlk olarak fıstık sanayisinin Gaziantep'te gelişmesi ve buna bağlı olarak Urfa fıstığının Antep pazarına götürülmesi ve burdan da iç ve dış piyasaya sürülmesi gibi temel etkenler Antep'in fıstık ili olarak bilinmesine neden olmuştur.

Durum böyle olunca da giderek Antep'te fıstık işleme sanayisi gelişmiştir. İşte hal böyle...

Dünyada ise fıstık üretiminde Türkiye 2. Sırada yer almaktadır. Birinci sırada ise ABD yer almaktadır. Aslında 2015 yılından önce İran 2. Sırada yer alıyordu fakat uygulanan ambargolar vs İran'ın fıstık yetiştirmesinde gerilemesine  neden oldu.

Burda bile emperyalist güçlerin Ortadoğu ülkeleri üzerindeki baskısını görmek mümkün.

Türkiye genelinde 53 milyon civarı fıstık ağacımız bulunmakta. Şimdi diyeceksin ki neredeyse kişi başı bir fıstık ağacımız varmış, öyle değil işte ürün veren ve henüz ürün verecek yaşta olmayan ağaç sayısıdır bu. Ağaçların %75'i ürün veriyor.

Fıstık ihracatında ise Türkiye 7. Sırada yer almaktadır. Anlayacağın fıstığımızı ya pazarlayamıyoruz ya da kendimiz yiyoruz. Bence biz yiyelim çünkü çok lezzetli ya, bak şimdi gözlerimin önünden katmerler, künefeler uçuşuyor:)

Bir şef olarak Urfa'dan fıstık izlenimlerimi aktardım...

Sonuç olarak dostlar, fıstığın üreticisi Urfa, isim babası Antep'te olsa fıstığımız fıstık gibi.



İlginizi çekebilecek diğer içerikler |


Yılmaz Almaz

Gastronomi ve Mekan Yazarı | Chef

Devamını Gör

Değerlendirmeler| En Favori Yorumlar

0 Diğer Kişi yorum yaptı

Yorumlar (0)

FAVORİ LEZZETLER DERGİSİ

Sizden Gelen Tarifler

Siz de kendi tariflerinizi gönderin, isminiz ile birlikte sitemizde yayınlayalım.

HEMEN TARİFİNİ GÖNDER