> Tarifler >

Yepyeni başlangıçlar..

Favori Lezzetler Logo

Yeni bir yıla daha “merhaba” demeye az kaldı. Birkaç hafta sonra, yeni yıla gireceğiz. Bu ay ne yazsam diye düşünürken, birden aklıma, yeni yılın tarihi, ilk çıkış noktası geldi. Bildiklerime yenilerini de ekledim, geçtim bilgisayarın başına. Yeni yıl ile ilgili yazmak ve sizlerle de paylaşmak istedim ki; bu yıla daha bilinçli, daha farkındalığımızla, daha umutlu girelim… Yılbaşı, en genel tanımı ile, takvime göre içinde bulunduğumuz yılın bitimi ve yeni bir yılın başlangıcı. Gregoryen takvimini kullanan (-ki; bu takvim dünyada en yaygın olarak kullanılan takvimi olarak kabul edilir)  ülkelerde 31 Aralık gecesini  1 Ocak’a bağlayan geceyi, bizler yılbaşı gecesi olarak kutluyoruz.1 Ocak gününü de, ülkemizde dahil olmak üzere, dünyadaki pek çok ülke tarafından kullanılan Miladi takvime göre yılın ilk günü olarak kabul ediyoruz. 

Tabii farklı din ve kültürlere göre değişkenlik gösteriyor yılbaşı. Mesela, Roşaşana (İbranice yeni yıl) Musevi’lerin yılbaşı. Hamursuz Bayramı’ndan 163 gün sonra kutlanıyor. Ortodoks alemi yılbaşını, Hz. İsa’nın sünnet yıldönümüne de denk gelen 14 Ocak’da kutluyor.  Çin’de yılbaşı her yıl ilk kameri ayınının yeni Ay gününde kutlanıyor, aslında bu dönem ilkbahara denk geliyor. Ama tam tarih olarak, Miladi takvime göre 21 Ocak ile 21 Şubat arasına düşüyor.  İran’da  yılbaşı Norous yani Nevruz olarak anılıyor ve ilkbaharın başında kutlanıyor.  Tayland, Kamboçya ve Laos gibi Uzakdoğu ülkelerinde ise, yılbaşı 13 Nisan’dan 15 Nisan’a kadar kutlanıyor.  

Gördüğünüz gibi, her kültürün yılbaşı ve yeni yılı karşıladıkları zamanlar farklı. Ancak, genel olarak algılanan zaman Aralık ayının son günü. Pek çok kültürde de özel olarak hazırlık yapılarak yaşanıyor bu gece.  Yeri gelmişken bir yanılgıya da değinmek isterim. Genellikle noel ve yılbaşı gecesi hep karıştırılır. Yeni yılın noelle hiçbir alakası yoktur aslında. Noel, her yılın 25 Aralık’ında, Hz. İsa’nın doğumunun kutlandığı bir Hristiyan bayramı. Ayrıca Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milât Yortusu olarak da biliniyor.  Noel, her yıl dünyadaki Hristiyanların çoğunluğu tarafından 25 Aralık’ta kutlanır. Kutlamalar 24 Aralık’ta Noel arifesiyle başlıyor ve bazı ülkelerde 26 Aralık akşamına kadar devam ediyor. Yeni yıl ya da yılbaşı gecesi ise, 31 Aralık’ta yeni yılı karşılamak için kutlanıyor. Tabii Noel’in simgesi haline gelmiş olan Noel Baba teması 31 Aralık için kullanılıyor, ancak, bu sadece esinlenilmiş ve genellikle ticari olarak tercih edilen bir obje. Bu yüzden, yeni yılı kutlamak farklı, noel farklı bir olgu. 

Okuduğum ilginç bir detayı da paylaşmadan geçmeyeceğim. Aslında yılbaşının kökenin çok eskilere dayandığını, ilk yeni yıl kutlamasının Sümerler tarafından yapıldığını biliyor muydunuz? Daha detaya inmek gerekirse, Sümerliler yaz aylarında, işlerininin bitimini bir festivalle kutluyor, bir çeşit hasat bayramı görünümünde, güz festivali yaparlarmış. Buna da Akiti ya da Zagmuk derlermiş. Bu kutlama genellikle yıl sonuna denk geldiğinden, yeni yıl karşılama, Allah’tan dileklerde bulunma adı altında eğlenirlermiş. İlk duyduğumda çok şaşırmıştım. Bu ilginç detayı da paylaşmak istedim bu yüzden.  Bizler, yeni yılı hangi kültüre ait olursak, hangi din mensubu olursak olalım, sadece ve sadece bitirilen yılı iyisiyle, kötüsüyle uğurlamak, yeni gelen yılı huzurla, umutla, bereketle karşılamak olarak algılıyoruz aslında. Bu yüzden en mutlu haliyle yolcu ediyor, en keyifli haliyle hoş geldin diyoruz. Bu yıl ben sadece huzur ve barış diliyorum ülkemiz için ve tüm dünya insanları için. İçinde bulunduğumuz ve geride bırakacağımız yıl, gerçekten zor ve acılarla dolu bir yıl oldu evet ama yeni yıldan çok umutluyum. Barışın daim olacağı, insanların bir arada ve mutlu yaşayacakları bir yıl olacağına inanıyorum.   Yeni yılda, tüm bunların yanında, sevgi, bereket, bolluk, mutluluk ve sağlık diliyorum. Ben yine sizlerle birlikte olacağım ve köşemden sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Çok güzel bir yılbaşı gecesi ve çok güzel bir yeni yıl günü olsun şimdiden. Afiyette kalın, sevgiyle kalın. Mutlu seneler…



İlginizi çekebilecek diğer içerikler |


Özlem Mekik

O bir Gastronomi Eğitmeni, Yemek Yazarı, Chef, İştetmeci...
Elinden ve dilinden lezzet akan, pozitif bakışın abidesi, Özlem Mekik'in tarfilerinin tiryakisi olacaksınız!

http://www.favorilezzetler.com

Devamını Gör

Değerlendirmeler| En Favori Yorumlar

0 Diğer Kişi yorum yaptı

Yorumlar (0)

FAVORİ LEZZETLER DERGİSİ

Sizden Gelen Tarifler

Siz de kendi tariflerinizi gönderin, isminiz ile birlikte sitemizde yayınlayalım.

HEMEN TARİFİNİ GÖNDER