> Haberler > Röportaj

Mavi ile Yeşil’in birleştiği doğal şehir Sındırgı Belediyesi

Favori Lezzetler Logo

Son yıllarda adından sıkça söz ettiren ilçe belediyeler arasında yer alan Sındırgı da gastronomiden, turizme bir çok alanda önemli işler yapılıyor. Favori Medya Grubu olarak yakından takip ettiğimiz Belediye’de Covid’e rağmen önemli çalışmalar yapılıyor. Yöresel lezzetleri ise turistlerin ilgisini çekiyor...

Sındırgı Belediyesi, ilçe halkının girişimcilik ruhunu kazanması amacıyla yürüttüğü çalışmalarla, kadınların iş gücüne katılımını, gelirlerini ve becerilerini artırmasına büyük destek veren deneyimli Belediye Başkanı Ekrem Yavaş ile Favori Lezzetler olarak keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Yaptığı icraatlarla belediyeciliğe farklı bir bakış açısı getiren Ekrem Yavaş, samimi ve hoşgörüsü ile büyük begeni alıyor. İşte size okumaya doyamayacağınız keyifli röportajımız.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Ekrem Yavaş. 1970 Sındırgı doğumluyum. 3 çocuk babasıyım. İlk orta ve Lise tahsilimi Sındırgı’da tamamladım. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Coğrafya bölümü bitirdim. Diyarbakır Anadolu Lisesi, Sındırgı Düğüncüler İlköğretim Okulu, Cumhuriyet İlköğretim Okullarında Coğrafya Öğretmenliği yaptım. 2004-2009 yıllarında Sındırgı Belediye Başkanlığı yaptım, 2011 Genel Seçimlerinde AK Parti’den 7. Sıra Balıkesir Milletvekili Adayı oldum. Aynı Zamanda İlim Yayma Cemiyeti Sındırgı Şubesi kuruculuğunu üstlendim. Sendikacılık, İzcilik, Halıcılar Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği gibi faaliyetlerimin yanı sıra Yağcıbedir Halıları konusunda çalışmalarımı devam ettirmekteyim. 2014 yılında AK Parti’den yeniden aday olarak Sındırgı Belediye başkanı seçildim. O günden bu yana belediye başkanlığı görevini sürdürmekteyim. 

Korona virüs önlemleri kapsamında Belediyeniz için ne gibi önlemler alıyorsunuz?

Dünya’yı sarsan ve ülkemizi de önemli ölçüde etkileyen koronavirüs vakalarına karşı ülkemizde ilk vaka görülmeden tedbirlerimizi aldık. Dezenfekte çalışmalarımıza anında başladık. Vakaların görülmesi ile birlikte evlerde, camilerde, iş yerlerinde, toplu taşıma araçlarında, okullarımızda, camilerimizde, kamu kurumlarında ve ihtiyaç duyulan tüm toplu kullanım alanlarında dezenfekte işlemlerimizi aralıksız sürdürüyoruz. Bunun yanında kurduğumuz sosyal vefa destek ekiplerimizle tüm vatandaşlarımıza ulaşmaya çalışıyor, talep ve ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Özellikle hasta ve yaşlı vatandaşlarımızın daima hizmetinde olduk. Kaymakamlık, Emniyet güçleri,  muhtarlarımız ve STK’lar işbirliği ile hiçbir vatandaşımızın mağdur olmaması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Devletimiz tarafından verilen sosyal yardımların yanında işyerleri kapanan, işsiz kalan vatandaşlarımız içinde hayırsever vatandaşlarımızı bir araya getirdik. Onların diğer ihtiyaçlarını karşılamak adına farklı sosyal kampanyaları gerçekleştiriyoruz. Bunun yanında pandemi kuralları gereğince işyeri kapanan esnaflarımız ve işçilerine haftalık Pazar yardımı gerçekleştiriyoruz. Belediyemiz mülkiyetinde faaliyet gösteren, kısıtlamalar nedeniyle işyerleri kapanan esnaflarımızdan ilk günden beri kapalı kaldıkları süre boyunca kira almıyoruz. Pazar yerimizde sergi açamayan pazarcılarımızdan işgaliye ve yer tahsis ücreti talep etmiyoruz. Sosyal ve fiziki çalışmalarımızın yanında sosyal medya ve ulusal medyayı etkin bir şekilde kullanarak canlı yayınlar, programlar ile vatandaşlarımızın düzenli olarak bilgilenmelerini sağlıyoruz. Bunun yanında tarımsal faaliyetlerin hızlanması adına örnek projeler gerçekleştirdik, belediye arazilerimizde vatandaşlarımızın tarım yapmasına müsaade ettik. Kırsal mahallelerimizde gölet çalışmalarımıza hız kazandırdık. İlçemiz sıca su cenneti. Jeotermal suyla meydanlarımızı, Pazar yerini ve ortak kullanım alanlarını düzenli olarak yıkıyoruz. 7/24 her alanda vatandaşlarımızın yanında olduk, olmaya devam edeceğiz.

Yerel ürünler ve coğrafi işaretli ürünler alanında ne gibi çalışmalarınız var?

Doğal şehir Sındırgı yerel ve kültürel değerler açısından çok zengin bir ilçe. Özellikle uzun uğraşlar sonucu coğrafi işaretini aldığımız 3000 yıllık bir geçmişe sahip Yağcıbedir halılarımız hem el sanatlarının en güzel yansıması, hem de her motifinde ayrı bir hikâye ile kültür elçisi. İlçemizde yöreselliği yaşatmak adına Yağcıbedir halılarımızın hikâyesinden ve motiflerinden yola çıktık.

Tanıtım çalışmalarımızın yanında kültürümüzü ve yerel ürünleri daha geniş kitlelere tanıtmak, Yağcıbedir yörük kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak adına geleneksel hale getirdiğimiz Yağcıbedir Halı, Kültür ve Sanat Günlerini her yıl Eylül ayının ilk haftasında gerçekleştiriyoruz. Dünya’nın dört bir yanından katılım ile tamamen yöresel değerlerin tanıtıldığı, kültür ve sanatın ön planda tutulduğu muhteşem bir festival oluyor. Aynı zamanda belediyemiz öncülüğünde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, GMKA işbirliği ile Sındırgı, Bergama, Bigadiç, İvrindi, Dursunbey gibi ilçeleri de kapsayan Yağcıbedir Kültür yolu projemizin de çalışmalarını sürdürüyoruz.

Ayrıca Yağcıbedir kültürünü yaşatmak adına Sakarya Büyükşehir Belediyemiz işbirliği ile Sakaryalı kadınlara halı dokuma alanında kurslar verdik. Halı tezgahlarının kurulumunu ve üretim yapmalarını sağladık.

Bunun yanında 2006 yılında Termal Turizm Bölgesi ilan edilen ilçemizde termal yatırımlar hız kazanmıştır. Bu kapsamda İlçe halkının her yönden gelişmesi, girişimcilik ruhunu kazanması, kadınların iş gücüne katılımını, gelirlerini, becerilerini artırmak, yöresel ürünlerin ve lezzetlerin gün yüzüne çıkarılması ve turizme kazandırılması amacı ile Belediyemiz tarafından 2016 yılında Hanımeli Çarşısı, 2017 yılında ise Akpınar Yaşam Merkezi kurulmuştur. 

600 kadın üyeye ulaşan Akpınar Yaşam Merkezinin faaliyet alanını arttırmak, daha fazla kadınımıza ulaşmak ve ekonomik kazanç sağlamak için 2020 yılında Bereket Versin Sındırgı Kadın Kooperatifi’nin kurulmasına karar verdik. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından da onaylandı.

“Doğal Şehir” olarak tanınan ilçemiz, her alanda bu ilkeden ayrılmadan faaliyet göstermeye özen göstermektedir. “Bereket Versin Sındırgı Kadın Kooperatifi ” olarak bu ilke ışığında unutulmaya yüz tutmuş geleneklerin, el sanatlarının, lezzetlerin yeniden yaşatılması, doğal ve katkısız ürüne ulaşımın kolaylaştırılması amaç edinilmiştir. Tüm bunlar kadın eli, bilgisi ve tecrübesiyle hayata geçirilmiş ve halkımızın beğenisine sunulmuştur. Kadınlarımızın ürettiği yöresel ve doğal ürünlerde yollakoylum.com internet sitesi üzerinden Türkiye’nin her yerine ulaşmaktadır. Kooperatifimiz kadınlarının el emeği, göz nuru ürünlerinin sizlere sağlık ve şifa getirmesi dileğiyle…

Kırsal mahallelerimizde yaşayan vatandaşlarımızın doğal olarak evlerinde ürettiği peynir, çökelek, tereyağ gibi süt ürünlerinin ve doğal ürünlerin satışı için Pazar yerimizde, Şerif Paşa Meydanımızda doğal ürünler pazarı oluşturduk. Yöresel ürün üreticilerimize de yer sağlayarak katkı sunuyoruz. Her hafta Cumartesi günleri kurulan pazarımızı da mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Belediye ekonomisine kazandırdığınız yatırımlarınız var mı? Bunlar nelerdir?

Tüm belediye hizmetlerimizde hükümetimizin desteği başta olmak üzere Balıkesir Büyükşehir Belediyemiz, milletvekillerimiz, kamu kurum ve kuruluşları ile koordineli çalışarak en düşük maliyetle birçok projeyi hayata geçirdik. İlçemizin en önemli sorunlarından ol yol problemini en aza indirdik. Sındırgı Balıkesir yolu ile başlayan dışa açılan yol çalışmalarımıza Sındırgı – Akhisar arasını ekledik. Büyükşehir Belediyemiz destekleri ile kırsal mahalle yollarımızı önemli ölçüde bitirdik. Çiftçilerimize can suyu olacak gölet projelerimizi devam ettiriyoruz. Bu zamana kadar 48 adet küçüklü büyüklü göleti kırsal mahallelerimize kazandırdık. Bu sayede çiftçimiz sulu tarımla daha ekonomik ürünler üretmeye başladı. Kornişon salatalık üretiminde Türkiye’nin birincisi konumuna geldik.

Doğal şehir unvanı Sındırgı’nın en büyük fabrikalarından biri olan Jeotermalle ısınma şirketi SINJET’i belediye bünyemize kazandırdık. 2008 yılında yap işlet devret modeli ile ihalesini yaptığımız ilçe merkezine 20 km uzaklıkta Hisaralan bölgemizde bulunan jeotermal suyun ilçe merkezine ulaşmasını ve konut ısıtmasında kullanılmasını sağladık. 2014 yılından bu yana yürütülen çalışma ile 4000 konut ısıtmasına ulaşan şirketi 2019 yılında belediyemiz bünyesine kazandırdık. Bunun yanında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Sındırgı Belediyesi, kooperatifler işbirliği ile Jeotermal Kurutma tesisini kazandırıyoruz. İnşaat çalışmalarının son aşamalarına geldiği tesisi 2021 Nisan – Mayıs aylarında faaliyete geçirmeyi planlıyoruz.

Doğal şehir diyoruz ve 2021 yılını da Sındırgı’da çevre ve güzellik yılı ilan ettik. Çevremizi ve derelerimizi temiz tutmayı öncelik edindik kendimize. Kilometrelerce uzunluğu bulan dere ıslah çalışmalarının yanında Simav çayı, Cüneyt çayı gibi önemli kaynaklarımızın temiz kalması için büyükşehir belediyemiz işbirliği ile arıtma tesisimizi faaliyete geçirdik. Hayvansal atıkların da enerjiye dönüşmesi ve çevre kirliliğini en aza indirmek adına Kocabey mahallemizde kurmayı planladığımız Biyogaz tesisimizin de ihalesini gerçekleştirdik. İnşallah 2021 yılı Haziran sonunda da faaliyete geçmesini hedefliyoruz.

Bunların yanında turizm yatırımları kapsamında tarihi askerlik şubesi binamızı Kışla Müze Han butik otele çevirdik. Pehlivanlar diyarı Sındırgı’da hatıraların yaşatıldığı Türkiye’nin ilk güreş evini açtık. Meydan düzenleme çalışmaları ile ziyaretçilerin rahatça gezebileceği vakit geçirebilecekleri alanlar oluşturuyoruz.

Şerif Paşa Meydanı ile başlattığımız meydan düzenleme çalışmaları kapsamında ikinci etap ta on binleri ağırlayan, tüm etkinliklere ev sahipliği yapan Cumhuriyet Meydanını kazandırdık. Belediye binamızı günümüz ihtiyaçlarının ötesinde artan nüfusa hizmet verebilecek kapasitede yeniledik. Projesinde yer alan leylek yuvası ile de Türkiye’de tek olma özelliği taşıyan, Sındırgı’nın ilk engelsiz binasını kazandırdık. Bu gibi projelerimizde de doğallığa ve yöre mimarisine uygun olmasına dikkat ediyoruz. Cumhuriyet meydanına entegre olarak Zeytin dalı Meydan Parkı da vatandaşlarımızın hizmetine sunduk.

Kamulaştırma çalışmaları ile Atatürk caddemizde sorun teşkil eden binanın yıkımını gerçekleştirdik. Depreme dayanıklı olmaması nedeniyle yıkın kararı olan Cumhuriyet okulumuzun yerine de KOCAHAN projemizi koyduk.

Şerif Paşa Meydanı, Cumhuriyet Meydanı ve Atatürk Caddesinde yapılan çalışmalar ile başlayan meydan projesinin son etabı olan Kocahan Cumhuriyet Çarşısı projesi ile ilçe merkezinde etkinlik, yeşil alan ve alışveriş alanı olarak 12 dönüme yakın bir meydan kazandırılmış olacak. Daha önce yapılan çalışmalar vatandaş nezdinde görülen araç parkı yetersizliği, yeşil alan ile ilgili sorunlarda bu projenin tamamlanması ile birlikte çözüme kavuşmuş olacak.

Proje ile Atatürk Caddesi üzerinde bulunan belediye dükkânlarının olduğu alanda araçlar ve tur otobüsleri için park alanı oluşturulacak. İki katlı toplamda 62 dükkânın yapılması planlanan projede dükkân satışlarında öncelik mevcutta bulunan esnaflara verilerek mağduriyet oluşmaması planlanıyor. Mevcutta bulunan belediye dükkânları da yeni yapılacak dükkânların tamamlanmasından sonra yıkılacak. Bu sayede mevcut esnafın zarar görmemesi sağlanacak.

6,5 dönümlük alan içerisinde uygulanacak proje ile yaklaşık 4 dönümün üzerinde yeşil alan ve meydan kazandırılacak. Çevre yoluna yeni yapılacak otogar ile mevcut otogar alanı da otopark ve meydan olarak hizmete sunulacak.

İlçe merkezinde prestij katacak, turizmle gelişen ilçede vakit geçirebilecek bir alanın da inşaat çalışmalarının %80 ini tamamladık. Kocahan projesi ile yeni 18 derslikli Cumhuriyet ortaokulu, Kaymakamlık lojmanı ve Türk hamamını da ilçemize kazandırıyoruz. Bu projemizi de hayata geçirirken belediye bütçemizden herhangi bir harcama yapmadık. Tam aksine belediyemize yeni dükkanlar ve ekonomik kazanç da sağladık.

Gençlik ve Spor Bakanlığımız işbirliği ile İlçemiz Atatürk Stadyumunun tribünlerini kapadık, koltuklandırdık. Sosyal tesislerini yeniledik. Son olarak da UEFA standardında suni çim çalışmalarını tamamladık. Hemen yanına kazandırdığımız gençlik merkezi de iki yıldır gençlerimizin hizmetinde. Yarı olimpik kapalı yüzme havuzumuzun inşaatı da hızla devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığımız işbirliği ile gençlerimizin ve çocuklarımızın nezih bir ortamda ders çalışabileceği Millet Kütüphanesini hizmete sunduk.

Sağlık yatırımlarımızda ise 2004 yılından bu yana iki adet sağlık ocağı binasını ilçemize kazandırdık. Bunun yanında 40 yataklı yeni devlet hastanesi binamızın inşaatında da sona yaklaştık.

Bölgenizde motivasyonunu artıracak ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Çok okuyan mı, çok gezen mi bilir? Sorusunun cevabı olarak ilçemizdeki farklı grupların gezerek öğrenmeleri, ufkunu genişletmeleri adına kültür ve inceleme gezilerimize öncelik veriyoruz. Sürekli olarak istişare toplantılarımızı gerçekleştiriyoruz. Bir projeyi hayata geçirmeden önce ilgili vatandaşlarımızı tanıtım, istişare ve bilgilendirme toplantıları ile bir araya getirerek her aşama da görüşlerini alıyoruz. Ortak akıl ve vatandaşların her konuda şeffaf bir şekilde bilgilendirilmesi, söz verdiğimiz tüm projelerin hayata geçirilmesi de yöre halkının motivasyonunu arttırıyor, geleceğe daha umutla bakan bir Sındırgı ortaya çıkarıyor.

Favori Lezzetler Magazin Dergisi Mart 4. sayısında yer alan haberi detaylı okumak için bu linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.favorilezzetler.com/e-dergi/



İlginizi çekebilecek diğer içerikler |


Değerlendirmeler| En Favori Yorumlar

0 Diğer Kişi yorum yaptı

Yorumlar (0)

FAVORİ LEZZETLER DERGİSİ

Sizden Gelen Tarifler

Siz de kendi tariflerinizi gönderin, isminiz ile birlikte sitemizde yayınlayalım.

HEMEN TARİFİNİ GÖNDER