> Köşe Yazıları > Yazar

1500 yıllık tarihi mekan The Sarnıç

Favori Lezzetler Logo

Bu yılbaşı uzun süredir müzik yapmadığım güzel İstanbul’da sahne aldım. Şarkı söyleyeceğim Sultan Ahmet’ e doğru giderken bu kadar şahane bir mekan ve yemeklerle karşılaşacağımı bilmiyordum.

Hagia Sofia Mansions, Curio Collection by Hilton otel  İşletmesi olan The Sarnıç  beni çarptı desem yeri var. Bizans dönemindeki halini koruyarak yeniden restore edilen mekan 1500 yıl önce yapılmış.

6 Adet masif taş sütunun taşıdığı ve Orta çağ ve Roma dönemi atmosferi var.  İşletmecilerden Semih Hazar’dan aldığım bilgiye göre restorasyon 2019 da  tamamlandıktan sonra üst düzey standartlarda “Yeni nesil “fine-dining restaurant “olarak özellikle yabancı konuklarına Bizans mutfağından, Osmanlı saray mutfağına, geleneksel Türk mutfağından ,Orta Doğu mutfağına kadar sürprizlerle dolu mutfağın başında Executive şef Can Kürtül, var. Yılbaşında her ülkeden gelen konukları The Sarnıç’tan yüzlerinde kocaman bir gülümsemeyle ayrıldılar.

Müzik direktörü Emre Doğuşlu ‘da konuklara hoş bir ambians yaratıyor.


Excecutive şefimiz Can Kürtül'ü yakalamışken birkaç yemek tarifi de aldım.

Eski osmanlı yemeği Darüziyafe Köftesi -

Normalde kuzu, dana, ve tavuk kıymasından yapılan bir köfte çeşididir. Biz tavuğu çıkartıp içeriğine kuzu sırt kıyma ve dana bonfile kıyması kullanarak lezzeti arttırdık. İçeriğinde ise sumak, dağ kekiği, kimyon ve kararında tuz kullandık. Normalde yufka ekmeğe sarılan bu köfteyi baklava yufkası açıp içerisine sarıyoruz ve dışı çıtır içi yumuşak bir köfte haline geliyor. Tabağımızda kullandığımız sarımsaklı yoğurt önce isli işlemden geçiyor ve size sunulduğunda ocak başından çıkmış bir kebap kokusu ile sunuluyor. En çok tercih edilen yemeklerimizdendir.

Ege usulü enginar ve fava ikilisi

Enginarları limon ve portakal suyunda bol zeytinyağında çok kısık ateşte 25 dk boyunca zeytinyağı enginarların yüzeyine kadar gelecek şekilde hafifçe pişiriyoruz. Kenarda hazırladığımı iç baklayı ise kakule ve tarçın ile pişirip püre haline getiriyoruz. Tabaktaki ekşi, tatlı ve mayhoş bir aroma ile ferah bir ege havası sunuyoruz.

En çok yabancı ve türk misafirlerimizin beğendiği yemeklerden biri ise;

Dana Yanak 

Dana yanakları 1 gece kırmızı şarapta mirepoix dediğimiz sebzelerle ( havuç, kereviz, soğan ) marine edip dolapta bekletiyoruz. Daha sonra yanakları yüksek ısıdaki döküm tavamızda izliyoruz ve 12 saat boyunca 90 derecede pişiriyoruz. Oldukça yumuşak ve tüm tatların yakalandığı güzel bir ana yemek sunuyoruz. Yanında ise robuchon stil trüflü patates püresi ve dana kemikten yaptığımız 48 saat kaynayan şarap sosumuzla servis ediyoruz.




İlginizi çekebilecek diğer içerikler |


Zeliha Sunal - Online Lezzetler

Ses sanatçısı, Müzisyen, TV programcısı

POPSAV YK üyesi,

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği başkan yrd, 

www.favorilezzetler.com yazarı

www.magazinkolik.com   da müzik yazarı,

Atıksız Yaşam platformu yöneticisi, 

Youtuber(handcrafttv),

Çevre aktivisti ve çevre projeleri yöneticisi.

Sıfır atık atölyeleri kreatörü

Sosyal sorumluluk projeleri yöneticisi.


Devamını Gör

Değerlendirmeler| En Favori Yorumlar

0 Diğer Kişi yorum yaptı

Yorumlar (0)

FAVORİ LEZZETLER DERGİSİ

Sizden Gelen Tarifler

Siz de kendi tariflerinizi gönderin, isminiz ile birlikte sitemizde yayınlayalım.

HEMEN TARİFİNİ GÖNDER