> Köşe Yazıları > Yazar

Ekim ayının sebze ve meyveleri nelerdir?

Favori Lezzetler Logo

Sağlıklı beslenmenin ilk ve en önemli şartı mevsimsel tüketimdir. Bununla birlikte bir diğer koşul ise hormonsuz ve vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri yeterli ve doğru miktarlarda almaktır.

Sağlıklı beslenmenin ilk ve en önemli şartı mevsimsel tüketimdir. Bununla birlikte bir diğer koşul ise hormonsuz ve vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri yeterli ve doğru miktarlarda almaktır. İşte bu koşulları yerine getirmek için yapmamız gereken her ayın sebze ve meyve listesini çıkartmak ve bu listeye uymaya çalışmaktır. Öyleyse, Ekim ayının sebze ve meyve listesine birlikte göz atalım.

Sebzeler:

Mantar, kırmızıturp, ıspanak, lahana, havuç, salatalık, kıvırcık, patlıcan, yeşilbiber, domates, yer elması, kırmızıbiber, pırasa, bamya, pazı, karnabahar.

Meyveler:

Üzüm, nar, incir, mandalina, kızılcık, fındık, ceviz, elma, armut, greyfurt, portakal, muz.

EKİM AYI SEBZELERİ

MANTAR

Her şeyden önce ülkemizde oldukça çeşitli bir mantar kültürü olduğunuz belirtmemiz gerekir ki sağlık açısından son derece değerli olan mantar, usta ellerde nefis bir yemeğe dönüşür. Ana yemek listesinde yerini alan mantar aynı zamanda salatalarda ya da tavuk ve et gibi birkaç yan malzeme ile birlikte pişirilerek de tüketilebilir. Mantarda pek çok yararlı vitamin ve mineral vardır.  Kan değerlerini dengede tutar. Bolca D vitamini içerir.

ISPANAK

Bu lezzetli ve bol vitaminli sebze ile neler neler pişirilmez ki! Ispanaklı börek, ıspanak kavurması, etli ıspanak yemeği… Yemyeşil rengi ile sağlık deposu olan ıspanakta A, B, C, E, K, çinko, magnezyum ve büyük miktarda demir vitamin ve mineralleri vardır. Bolca tüketilmesi son derece yarar sağlayan ıspanak, saç, cilt, tırnak ve gözler için de yararlıdır.

LAHANA

Türk mutfağının en değerli sebzelerinden biri olan lahana, özellikle sarma yemeği ile meşhurdur. Karalahana ya da beyaz lahana sarmalarının tadına doyum olmaz. Son yıllarda ana yemek menülerinde yerini alan salatalar için de lahana, tadı ve bol vitamini ile harika bir malzemedir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirir. C, B ve E vitaminleri, demir, potasyum ve magnezyum minerallerini içerir. Bu nefis kış sebzesi zayıflamak isteyenler için de oldukça değerlidir. Vücuttaki toksin maddelerin atılmasını sağlar.

HAVUÇ

Havuç denildiğinde ilk aklan gelenlerden biri de kardan adamların turuncu burnudur. Hepimizin çocukluğunda birden fazla havuç burunlu kardan adam hikâyesi vardır. Salataların vazgeçilmez malzemesi olan havuç, farklı ana yemeklere de renk ve vitamin katar.  Vücuda onlarca faydası olan havuç, kök hücrelerimiz için iyi bir antioksidan, potasyum, K vitamini, sodyum, niasin, C vitamini ve B6 vitamini kaynağıdır. Bununla birlikte A, E, folat, çinko ve demir içerir.

EKİM AYI MEYVELERİ

NAR

Atalarımız narı ne kadar güzel tarif etmiş: “Çarşıdan aldım bir tane, eve geldim bin tane.” Gerçekten de nar, bin yıllar boyunca bereketin simgesi olmuş efsanevi bir meyvedir. Rengi ve estetik güzelliğinin yanı sıra tadına doyulmaz tanecikleri son yıllarda salatalarımızı da renk ve vitamin katıyor. Nar; B5, B6, C ve E, B1 ve B2 vitaminlerinin yanında zengin potasyum, magnezyum ve folat ile vücudumuza sonsuz bir enerji kaynağı sunuyor. Bir antioksidan olan nar, obezite tedavisinin yanı sıra kilo vermeye de yardımcı oluyor.

ÜZÜM

Anadolu’nun en kadim meyvelerinden bir olan üzüm, binlerce yıl pek çok medeniyetin hem yaşam kültüründe hem de sofrasında yerini almış. Tadına doyum olmaz bir meyve olan üzüm, farklı tür ve çeşitleri ile her sonbahar damaklarımızı şenlendiriyor. Üzümün vücut için çok önemli ve çok sağlıklı bir besin olduğu sadece günümüzde değil tarih boyunca da biliniyor. Yeşil üzüm B1 ve B2 vitaminleri ve demir, magnezyum, fosfor, potasyum gibi mineraller içeriyor.

İNCİR

Mevsiminde taze, diğer zamanlarda da kurutulmuş olarak tüketebileceğimiz incir, mutfağımızda meyve tabaklarındaki yerinin yanı sıra tatlılar, reçeller, salatalar ve daha pek çok yaratıcı ve özgün menüye renk ve tat katıyor. Lif, magnezyum, manganez, sodyum, B6 vitamini ve K, potasyum ve kalsiyum açısından zengin olan incir, A, B1, vitamin B2, demir, fosfor ve klor gibi mineralleri de içeriyor.

KIZILCIK

Kızılcık, geleneksel tatlarımız arasında yöresel özelliğini korumayı başaran meyveler arasında yer alıyor. Kızılcık hoşafı ya da kızılcık reçeli, günümüzde hala geleneksel pişirme yöntemleri ile hazırlanıyor. Vücudumuz için C deposu olan bu meyve, A, E ve K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, demir, bakır, manganez gibi minerallere sahip.



İlginizi çekebilecek diğer içerikler |


Özlem Mekik

O bir Gastronomi Eğitmeni, Yemek Yazarı, Chef, İştetmeci...
Elinden ve dilinden lezzet akan, pozitif bakışın abidesi, Özlem Mekik'in tarfilerinin tiryakisi olacaksınız!

http://www.favorilezzetler.com

Devamını Gör

Değerlendirmeler| En Favori Yorumlar

0 Diğer Kişi yorum yaptı

Yorumlar (0)

FAVORİ LEZZETLER DERGİSİ

Sizden Gelen Tarifler

Siz de kendi tariflerinizi gönderin, isminiz ile birlikte sitemizde yayınlayalım.

HEMEN TARİFİNİ GÖNDER