> Köşe Yazıları > Yazar

Gastronomi uzmanları Malatya’da buluştu!

Favori Lezzetler Logo

Malatya Büyüykşehir Belediyesi öncülüğünde yapılan ‘Melita'dan Malatya'ya Kültür ve Sanat Günleri Arslantepe Buluşmaları’ kapsamında son olarak Gastronomi Paneli düzenlendi.

2021 yılı Eylül ayı ikinci yarısında, birkaç günlüğüne de olsa, Malatya’daydım. Birkaç günlüğüne diyorum, zira Malatya birkaç günde özümsenecek bir kent değil.

Gerek doğası, gerek tarihi, gerekse de gastronomisi açısından müstesna değerlere sahip bir kent. Arslantepe höyüğününün UNESCO dünya mirası listesine alınmasıyla da muhteşem bir atılım içerisinde. Vilayet, belediye, oda ve birlikler, kooperatif ve sivil toplum kuruluşları ve en önemlisi Malatyalılar el ele vermişler, tüm güçleriyle Malatya için, Malatya’nın haklı değerine erişmesi için tek yürek halinde çalışıyorlar.


Arslantepe UNESCO Kültür Mirası Kalıcı Listesi’ne Çin’in ev sahipliğinde gerçekleşen ve online olarak düzenlenen genişletilmiş oturumda kabul edildi. 7000 yıllık bir geçmişe sahip olan Malatya devam eden kazılarla prehistorik olarak 5700 yıllarına ulaştı ve belki de daha derin bir tarihe de ulaşacak.

Tabii böyle derin bir tarih ve kültür mirasına sahip olan il muhakkak gastronomik açıdan da çok önemli değerlere sahip. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’da bu değerlere sahip çıkmak için çok önemli katkılar koyuyor, bu katkıları sadece belediye değil, vilayet de destekliyor. Her şeyden önce Malatya da Malatya mutfak kültürüne gönül vermiş, kendini bu işe adamış gönüllüler de var ve ellerinden gelene ilave ettikleri katma değerlerle inanç ve azimle çok güzel işler de çıkarıyorlar. Magtad adı ile kurulmuş bir derneği var Malatya’nın ve başında da bu işe gönül vermiş bir başkan (Zeki Saygı) bir başkan yardımcısı (İbrahim H. Kılıç) ve kıymetli yönetim kurulu ile belki de Türkiye de bir ilki gerçekleştirmişler ve şehirleri adına bir gastronomi derneği kurmuşlar. Malatya denince herkesin hepimizin aklına gelen ‘’kayısı’’ ama Malatya sadece kayısıyla kalmıyor, faunası ve florasıyla her türlü sebze, hububat ve meyvanın doğal olarak yetiştiği bir kent.


Bu zenginlik mutfaklarına da yansımış, mutfakta kullanılan kabına kacağına da. Tabii olarak araştırmacı, yazar, TV program yapımcısı ve gastronomi hocası, gençlerin bulgur anası, bizlerin bulgur ablası Asuman Kerkez çoktan keşfetmiş Malatya’nın gastronomik değerlerini. Bir de Türkiye’nin çoğrafi işaretleri konusunda hem bürokratik hem bilimsel değerlere bihakkın vakıf Prof Dr Yavuz Tekelioğlu hocamız var, Malatya’nın kayısısının çoğrafi işaret almasındaki önemli imzalardan biri, sadece kayısı için mi, Malatya’nın bütün değerleri için, ülkenin değerleri için, her gayreti gösteren bir delikanlı.

Tekelioğlu hoca, ülkemizde o kadar çokuluslararası coğrafi işaret alabilecek değer var ki, bu işin en kolay yolu ama işareti alanların bunları ürünlerinde kullanmaları, tüketicilerin bunları tanımaları gerek diyor ve bunun tam anlamıyla yapılmadığından da şikayet ediyor. Ben de Malatya da alışverişlerimde onlarca dolaştığım kayısı satıcısı, kuruyemiş dükkanında veya kayısı paketi üzerinde maalesef “Malatya Kayısısı’’ diye bir coğrafi işaret göremedim ama Balıkesir de  coğrafi işaret alan ‘’Balıkesir Kuzusu’’ için Balıkesir Kuzusu satan her yerde ‘“Burada Balıkesir Kuzusu Satılmaktadır’’ ibaresiyle dükkan girişine konulmuş tasdik levhaları ve mamul paketlerinin üzerinde de “Balıkesir Kuzusu’’ damga veya işaret tasdiklerini gördüm. Coğrafi işaretlerin hem üretici, hem satıcı, hem de nihai tüketici açısından bir katma değer olduğu idrak edilmeli diye düşünüyorum.

Bu yazımda Malatya Mutfağı ve bu mutfağa katkıda bulunanlardan fazla bahsedemedim ama bir dahaki yazımı tamamen Malatya mutfağına ayıracağım sizlere, zengin Malatya mutfağının  muhteşem lezzetlerinden bahsedeceğim. Onlarca çeşit çorbayı, rengarenk salataları, yüzlerce çeşit köfteleri, inanılmaz rayihalarıyla şerbetleri ve tatlıları tarif edecek, bazen gülümseten bazen merak uyandıran isimleriyle yemek tariflerinden, hatta yörelere göre değişen pişirme tekniklerinden bahsedeceğim. Bu Malatya gezimde başta değerli Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Selahattin Gürkan beyefendi olmak üzere,  değerli hocam Serap Gürkan hanımefendiye, kıymetli müdürüm Malatya Vilayeti Basın İnformasyon ve Halkla İlişkiler daire Başkanı İbrahim H Kılıç beyefendiye, Belsos Genel Müdürü  nazik ve zarif Zerrin Palancı hanımefendiye, Belsos Gen.Md. Mv, Deniz Akıncı beyefendiye ve tabii ksevgili kardeşim, kıymetli meslektaşım, Favori Lezzetler Yazarı, bizlerin Malatya yemeklerini en iyi şekilde tadabilmemiz, lezzetlerinin doruğuna ulaşabilmemiz için hiçbir gayretten kaçınmayan  Cumali şefime, şükran ve minnetle teşekkürü borç biliyorum. Bizleri Malatya da ağırlayan Malatya’nın Lezzet kuruluşları, sahip ve işletmecilerinden de yemeklerle birlikte ayrıca bahsedeceğim.

Ayrıntılar : https://www.favorilezzetler.com/e-dergi/



İlginizi çekebilecek diğer içerikler |


Haldun Z. Tüzel

Devamını Gör

Değerlendirmeler| En Favori Yorumlar

0 Diğer Kişi yorum yaptı

Yorumlar (0)

FAVORİ LEZZETLER DERGİSİ

Sizden Gelen Tarifler

Siz de kendi tariflerinizi gönderin, isminiz ile birlikte sitemizde yayınlayalım.

HEMEN TARİFİNİ GÖNDER