> Köşe Yazıları > Yazar

Kakao Meyvesi ve Çikolata

Favori Lezzetler Logo

Orta Amerika’da Meksika’nın güneyinde yaşayan antik medeniyetlerden Mayalar M.S. 300 yılında keşfettikleri, çikolatanın hammaddesi olan kakao meyvesine kakao ağacı anlamına gelen “Cacahuacuahuitl” ismini vermişlerdir.

Orta Amerika’da Meksika’nın güneyinde yaşayan antik medeniyetlerden Mayalar M.S. 300 yılında keşfettikleri, çikolatanın hammaddesi olan kakao meyvesine kakao ağacı anlamına gelen “Cacahuacuahuitl” ismini vermişlerdir. Mayalar bu ağacın gövdesinde yetişen tohumlara aynı zamanda kutsallık atfetmişlerdir. Kakao ağacı, iri yapraklı orta büyüklükte bir gövde yapısına sahiptir. Bu ağaçta yetişen meyveler içerisinde kakao tanelerini barındırmaktadır. Kakao taneleri eski Meksika’da değerli olması sebebi ile halk arasında uzun süre para yerine kullanılmıştır. Kakao tanelerinin diğer ülkelere yolculuğu Orta Amerika üzerinden İspanyaya oradan tüm Avrupa ve dünya ülkelerine gerçekleşmiştir. İlk zamanlar Orta Amerika’da ve diğer dünya ülkelerinde sıcak içecek olarak tüketilse de sanayi devrimi ile doğal aromasını kaybetmeyecek şekilde işlenerek pastacılık sektöründe kullanımı yaygınlaşmıştır.

KAKAO TANELERİ ÇİKOLATAYA NASIL DÖNÜŞÜYOR?

Günümüzde kakao yetiştiriciliği Amerika, Asya ve Afrika’nın Ekvator bölgelerinde gerçekleşmektedir. Bu bölgelerde yetiştirilen kakao meyvesi fabrikalara getirilerek aromasını kaybetmeyecek şekilde kabuklarından ayrılarak kavrulur ve ince şekilde çekilir. Elde edilen yarı işlenmiş mamule sıvı kakao kütlesi adı verilir. Bu mamul çikolatanın yapısını bozmayacak sıcaklıklardaki tanklarda saklanır veya kalıplarda soğutularak blok hale dönüştürülür. Elde edilen bu bloklar çikolata ürününün hammaddesini oluşturmaktadır. Sıvı formda bulunan kakao kütlesinden ise kakao yağı elde edilmektedir. Bu işlem gerçekleştikten sonra kalan posa (küspe) ise tekrar işlemden geçirilerek öğütülür ve pastacılık sektöründe yaygın kullanımı olan toz kakao elde edilir. Blok formda elde edilen kakao kütlesine, kakao yağı, şeker, süt tozu ve vanilya ilave edilerek çikolatanın ana hatları oluşturulmaktadır. Kakao kütlesine elde edilecek çikolatanın çeşidine göre, malzemeler karıştırılarak çikolata hamuru oluşturulur. Bu hamurun silindirler arasında ezilmesi “temperleme” işlemi ile pürüzsüz bir yapı kazanması sağlanmaktadır. Son olarak, çikolatanın kıvamlı “tekstür” yapı alması için, gıda katkı maddesi olan “lesitin” eklenerek blok çikolatalar elde edilmektedir. İşlem sırasında oluşan damlacıklardan ise damla “drop” çikolata üretilmekte ve gıda endüstrisinin kullanımına sunulmaktadır.

ÇİKOLATA ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Gıda endüstrisinde ve pastacılık sektöründe Çikolatalar “Katı ve Krem” formda bulunmaktadır.

Katı formda çikolatalar;

Kuvertür:                  Pastacılık sektöründe kullanılan yüksek kalitede çikolatalardır. Sütlü, Bitter, Fildişi ve Meyveli çeşitleri bulunmaktadır.

Konfiseri:                  Donma işlemi daha çabuk geliştiği için genelde kek ve pastalarda kaplama malzemesi olarak kullanılmaktadır.

Ganaj:                       Elastikiyet kabiliyeti yüksek olduğundan genellikle dekor işlemlerinde kullanılmaktadır.

Damla Drop:             Yaş pasta patlarında (kat), keklerde ve pasta süsleme işlemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Krem formda çikolatalar;

Glazür “glaso”:        Genellikle pastacılıkta pasta sosu olarak kullanılmaktadır.

Pralin:                        İçerdiği yüksek oranda fındık bileşeni sayesinde yüksek aromaya sahiptir. Özel pastalarda ve bazı pastacılık ürünlerinde dolgu malzemesi olarak kullanılmaktadır.

İYİ BİR ÇİKOLATA NASIL OLMALIDIR?

Çikolatanın en belirgin iki duyusal özelliği bulunmaktadır. Bunlar; “koku ve doku” özelliğidir. Bu özelliklere etki eden nedenler ise kakao meyvesinin yetiştirildiği bölgeden başlayan ve işlendiği fabrikada üretim aşamasındaki değişen tüm şartlar etki etmektedir. Çikolata hassas bir üründür. İyi kalite bir çikolata oda sıcaklığında erimemeli fakat yenildiğinde ağızda akışkan bir kıvam almalıdır. Nitelikli bir çikolata kakao yağından elde edilmelidir. Piyasada bitkisel yağlardan yapılan çikolatalarda mevcuttur. Fakat bu ürünler yenildiğinde hiçbir zaman kakao yağından üretilmiş bir çikolatanın hissiyatını yaşatmamaktadır. Çikolatanı ideal saklama sıcaklığı 16-18 derece olmalıdır. Buzdolabında saklanması ürünün formunda değişikliklere, yenildiğinde ise dokusunda ve kokusunda kayıplara neden olacaktır. Yapılan birçok araştırmada, çikolatanın sağlık açısından faydalı olduğu, yenildiğinde mutluluk hissiyatı yaşattığı kanıtlanmıştır. Fakat ürün yüksek oranda yağ ve şeker barındırdığı için aşırı tüketimi sağlık açısından tavsiye edilmemektedir.

Sağlıklı günler dileği ile.



İlginizi çekebilecek diğer içerikler |


Rıfat Pir

Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Yönetim Kurulu Üyesi / Ordu Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı / Pir-i Lezzetler ORDU Mutfağı Kitabı Yazarı / CHEF’S CONCEPT Mutfak Akademisi Kurucusu / GÜ, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğr.Gör.

Devamını Gör

Değerlendirmeler| En Favori Yorumlar

0 Diğer Kişi yorum yaptı

Yorumlar (0)

FAVORİ LEZZETLER DERGİSİ

Sizden Gelen Tarifler

Siz de kendi tariflerinizi gönderin, isminiz ile birlikte sitemizde yayınlayalım.

HEMEN TARİFİNİ GÖNDER