> Köşe Yazıları > Yazar

Mevsimlere göre menü hazırama!

Favori Lezzetler Logo

Yemek türlerini mantıklı bir şekilde sıralayarak müşterilerin aradıkları yemeği daha kolay bulması sağlanmalıdır. Yani atıştırmalıklar, başlangıçlar, ara sıcaklar, salatalar, ana yemek, tatlılar, meyveler.

İçecekler vs. kategori halinde belirtilmelidir. Eğer dünya mutfaklarından bir menü hazırlanacaksanız içeriği menüde net belirtilmeli. Ücretli bir menü hazırlıyorsak Cost, maliyet, hesabı yapıp karlılık oranı belirlenmeli. Fiyatlar mutlaka menüde yer almalı.

Menü; yiyecek ve içeceklerin özelliklerine göre birbirlerine uyumlu gruplar halinde sıralanmasına menü denir. Bir yemek grubuna menü diye bilmek için aranacak bir başka özellik menüyü meydana getiren yemeklerin servis sırasına göre dizilişi ve bu sıraya göre servis yapılmasıdır. Müşteri açısından menüyü hazırlayıp servis etmenin amacı ihtiyaç duyulan besin maddelerini çok yönlü ve düzenli bir şekilde karşılamaktır. Yiyecek ve İçecek günümüzde sadece doyumdan ibaret olmayıp sunum, pişirme teknikleri, kaloriler, vitaminler, yağ oranları birçok etken olması gerekir. Fransızlar en önemli görüşmelerini yemek masasında konuşurlar. Gastronomi de kendini kanıtlamış ülkeleri yeni trendleri takip etmek gerekir. Çok sevdiğim bir söz, Değişmeyen tek şey değişimdir ‘deyimini unutmamalıyız. Yiyecek ve İçecekte günümüzde en çok konuşulan şey dengeli beslenmedir. Menü hazırlayan kişi değişimlere ayak uydurabilip karışımları ve eşleştirmeleri birbirine uygun ürünlerden tasarlamalı. Menü hazırlamanın birçok etken maddesi var bunları size detaylı bir şekilde açıklayacağım

Menüyü hazırlayacak kişinin aşağıda belirtilen kriterleri çok iyi bilmesi gerekir

Dengeli beslenme. Günümüzde, sağlıklı ve dengeli beslenme, herkesin, üzerinde önemle durduğu konuların başında gelmektedir. Menüyü hazırlayacak kişinin yiyeceklerin besin değerlerini (protein, yağ, karbonhidrat, mineral, vitamin…), kalori miktarlarını, bir yemeğin analizini çok iyi bilmesi gerekir. Mikroorganizmayı ve hijyen koşullarını kontrol altında tutabilmelidir. Hatta, bir yemekte ne kadar kalori ne kadar protein ne kadar yağ ne kadar karbonhidrat bulunabileceğini hesap edebilmeli. 

Maliyet kontrolü. Menüye konacak her yemeğin, Mutlaka, maliyet, fiyatı reçetesi çıkartılmalıdır. Aksi halde, bir fiyat dengesizliği meydana gelir Bir yemeğin maliyetini hesaplamak için o yemeğin reçetesi hazırlanmalıdır. Her yemeğin, mutlaka, bir teknik reçetesi olmalıdır. Bu fişte; yemeğin ismi, numarası, porsiyon sayısı, içine konan malzemeler ve miktarları, hazırlama tekniği, yemeğin toplam malzeme maliyeti ve porsiyon maliyeti görülmelidir.

 Mevsimlere göre menü. Menüyü hazırlayan kişi sezonluk bütün yiyeceklerle çeşitli menüler hazırlayarak mutfağını zenginleştirilebilir. Ülkemizin o güzel ve çok lezzetli sebze ve meyvelerinden sınırsız çeşitlilikte yemekler sunabilir. Yazın bol sebzeli ve bol salatalı menüler, müşterinin daha çok iştahını kabartmaya neden olur. Aynı zamanda, yazın menülere soslu ve ağır yemekler yerine, çeşitli hafif sebze yemeklerinden koymak gerekir. Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin su ürünleri ile insanı hayretlere düşürecek yemek çeşitleri yapılabilir.

Müşteri portföy göre menü hazırlama. Müşterinin beklentisine ve özelliğine göre menü hazırlamak. Müşteri tadını bilmediği yemekleri yemeye zorlanmamalı. Müşteri, mutlaka menüde kendinin sevdiği birkaç yemek bulabilmeli. Menüdeki yemeklerin büyük bir bölümü müşterinin tanıyabileceği yemeklerden seçilmeli. 

Belli süreler için menü planlama. Her müessesenin menü planlaması farklı olabilir. Ancak menülerin bir süre önceden hazırlanması yiyecekleri almada, hazırlık yapmada, aşçıların kendilerini yapılacak işe göre hazırlamasında ve diğer bölümler için de çok yararlı olur.

Menü hazırlamada, üzerinde durulması gereken en önemli konulardan bir tanesi de menüde gereğinden fazla yemek çeşidi bulundurulmamasıdır. Misafirin kafa karşılıklılığına sebep olmamalı seçimini daha doğru yapabilmeli. Daha açıklayıcı içerikleri net belirtilmelidir.

Dünya mutfakları. Turizm alanında çalışan bir mutfak şefinin, dünya mutfakları hakkında, mutlaka, yeterli bilgiye sahip olması gerekir. Çünkü, insan toplumlarının damak tadı ve yeme alışkanlıkları çok farklı olabiliyor. Bir ankette, Dünya turizminde en fazla karşılaşılan sorunun yemek sorunu olduğu ortaya çıkmıştır. Bir insan genelde bilmediği bir yemeği kuşkuyla yer. Çünkü onun istediği usul de hazırlanmamıştır veya o yemeğin kendi ülkesinde daha farklı yapıldığını düşünür.  Bundan dolayı turistik menülere, büyük uluslarca tanınan yemeklerden (biftek ızgara, bonfile, filemin yon, somon füme, kaz ciğeri, balık ızgara, meyveli tart, makoron çeşitleri dondurma kupaları…) koymayı, kesinlikle, unutmamak gerekir.                                             

Benzer yemek çeşitlerinden kaçınmalı. Menü planlama ana koşullarından en önemlilerinden bir tanesi yemeklerin çeşitliliğidir. Menülerde yer alan yemeklerin çok sık tekrarından kaçınmak gerekir. Aynı ürünü farklı isimlerle tekrar, tekrar koyulmamalı.

Porsiyon miktarı. Menüde yer alan yemekler dengeli olmalı. Ana yemek ile birlikte servis edilen sos ve garnitür miktarları eksik veya abartılı olmamalı. Yiyeceğin yanında verilen garnitürler yeterli ve uyumlu olmalı. Et yemeklerinin yanında mutlaka bir taze sebze garnitürü verilmelidir.

Yemek isimleri. Menüde yer alan yemeklerin isimleri gerçekçi olmalıdır. Abartılı, gösterişli ve aldatıcı isimlerden kaçınmalı. Anlaşılabilir olmalıdır.

Tat ve lezzetten anlama. Bazı aşçıların yaptıkları başlıca hatalardan biri de tat ve lezzetten anlamamalarıdır. Daha iyi yapma düşüncesiyle, yemeğin içine acayip bir sos, bir garnitür veya uygun olmayan abartılı bir baharat koyarak o yemeğin lezzetini kötü yönde etkileme böylesi yanlışlardan biri. Ancak, kızartma ve ızgara etlerin yanında patates kızartma veya patates tava verilmelidir. Salata et yemekleriyle çok uygun olur, ama sebze yemekleriyle hiç uyum sağlamaz.

Menünün önemi. Aslında, menü, sadece, basit bir yemek listesi değildir. Menü ve yemek listeleri bir müessesenin satış araç ve gereçleridir. Bunlar şekilleriyle, renkleriyle, resimleriyle ve gösterişleriyle müşterileri ikna edici olmalıdır. Menüler, söz konusu müessesenin vitrinleridir ve verilecek hizmetin taahhüt belgeleridir. Müşteri bu menülere bakarak kararını verir. Menülerin ticaretteki önemi, yiyeceklerin seçimi ve fiyatlarının belirlenmesi açısından çok büyüktür.

Bölgemizde her ne kadar all inclusive konsepti olsa da otellerimizde en az bir alakart restoran ücretli olarak servis sunmalı. Buda hem Türk mutfağını tanıtımında hem de kalifiyeli hizmet vermede en büyük etkendir. Aynı şekilde farklı mutfaklardan farklı lezzetleri sunabiliriz. Bunlar hem ülke turizmine hem de işletmenin katma değerini yükseltecektir.

Coppuccino mantar çorbası

Kullanılan Malzemeler; Kültür Mantarı 150 gr, Porchini Mantar 50 gr, Süt yarım litre, Krema 50 gr, Soğan 1/2 adet, Sarımsak 1 diş, Tuz 1 tutam, Karabiber 1 tutam Zeytinyağı 50 gr.

Gravyerle roka salatası

Taze Roka, kiraz domates, yarım kırmızı soğan, ince kesilmiş gravyer dilimleri, ceviz yağı, balzamik, nar ekşisi, tuz, karabiber

Fırında Lagos                                                         

2.Lagos balığı (her biri 160 gr),100 gr yer elması,75 gr kestane,4 adaçayı yaprağı, 50 ml krema, 50 gr soyulmuş bal kabağı,1 diş ince doğranmış sarımsak,10 gr doğranmış soğan,30 ml zeytinyağı,30 ml mısırözü yağı,1 tutam kekik,40 gr tereyağı tuz Karabiber. Kestaneleri yıkayıp kabuklarını soyduktan sonra 25 dakika suda haşlayın.

Daha sonra tereyağı ve adaçayı ile soteleyin. Yer elmalarının kabuklarını soyup doğrayın. 3 dakika kadar haşlayın. Tuz, karabiberle ve biraz zeytinyağında soteleyin. Kabukları soyulan bal kabağını ince dilimler halinde doğrayın.

Kaynamış suyun içinde 2 dakika haşlandıktan sonra suyunu süzdürün. Tavaya alıp, biraz zeytinyağı, tuz ve karabiber ile soteleyin. Ilınmaya bırakın. Küçük bir tavada ince doğranmış soğanı zeytinyağıyla soteleyin. Kremayı ekleyip 5 dakika kadar hafif ateşte pişirin. Tuz, karabiber ile tatlandırın. Lagos balığı, tuz, karabiber, kekik ve zeytinyağını tavada kısa bir süre kızartıp, 180 derece fırında 5 dakika pişirin. İnce doğradığınız sarımsakları mısır yağında kıtırlaşıncaya kadar kızartın. Servis tabağına yer elması ve bal kabağını alın. En üste lagos balığını yerleştirin. Tabağı krema sosu, kestane ve sarımsak ile süsleyip servis yapın.     

Dondurmalı kadayıf dolması

300 gr taze yaş kadayıf,150 gram ceviz kırığı, çeyrek paket tere yağı, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 bardak su,1 bardak şeker, 2 damla limon ilk önce şerbeti hazırlayın. Şeker ve suyu bir tencereye koyup 15-20 dakika kaynatıp pişirin. Limon soğumaya bırakın. Kadayıflar ince doğranır büyük çam kâba kadayıfın yarısı konup iyice bastırılır. Ceviz içine eşit şekilde dağıtılır diğer kalan kadayıf konulur. Üzerine iyice bastırılıp düzeltilir. Tereyağını ve sıvı yağ eritilip kadayıfın üzerine eşit şekilde dökün 180 dereceli fırında kızarana kadar pişirilir. Pişen kadayıfları fırından çıkartıp 2-3 dakika sonra soğuk şerbeti döküp, 2-3 vanilya top dondurma koyup servis edilir.

Afiyet Olsun..



İlginizi çekebilecek diğer içerikler |


İbrahim Sar

Devamını Gör

Değerlendirmeler| En Favori Yorumlar

0 Diğer Kişi yorum yaptı

Yorumlar (0)

FAVORİ LEZZETLER DERGİSİ

Sizden Gelen Tarifler

Siz de kendi tariflerinizi gönderin, isminiz ile birlikte sitemizde yayınlayalım.

HEMEN TARİFİNİ GÖNDER