> Köşe Yazıları > Yazar

Yenilikçi Mutfak Akımları!

Favori Lezzetler Logo

İnsanlık tarihi boyunca sürekli değişim ve gelişim gösteren yeme-içme alışkanlıkları farklı uygulamalara evrilerek günümüze kadar ulaşmıştır. Bu sürecin en belirleyici unsurları sosyolojik ve teknolojik gelişmeler olmuştur.

Sosyolojik gelişmeler; savaşlar, göçler, yeni kıtaların keşfi şeklinde teknolojik gelişmeler ise; endüstri devrimi, ulaşım ve kitle iletişim araçlarının yaygınlaşması şeklinde açıklanabilir. Bu gelişmelere istinaden; özellikle 17 yy.’dan sonra insan hayatındaki hareketliliğin artması ve refah seviyelerindeki yükselişler gibi süreci destekleyici etkenler, bazı gereksinimleri de beraberinde getirmiştir. İnsanoğlunun hayatının idamesi için gerekli olan gıdaya ulaşabilme arzusu, saymış olduğumuz gelişmelere paralel olarak değişime uğramış ve felsefi anlamlar yüklediği farklı mutfak akımlarının ortaya çıkmasına olanak sağlamıştır.

17 YY.’dan sonra ortaya çıkan, günümüzde oldukça fazla söz edilen ve ilgi gören mutfak akımları; Rafine Mutfak, Nouvelle Cuisine, Fast Food, Avangart Mutfak, Füzyon Mutfak, Moleküler Gastronomi ve Slow Food başlıkları altında sıralanabilir.


Rafine Mutfak

17 yy. Fransa’da ortaya çıkmıştır.  Gastronomik yeme-içme unsurlarının günlük insan yaşamının devamlılığı için hazırlanmasının dışına çıkar. Bilimsel ve sistematik bir bakış acısıyla gıdaların hazırlanması ve sunulması sürecini ifade eder.

Nouvelle Cuisine

1960’lı yıllarda popüler hale gelmiştir. Klasik Fransız mutfağının ağır ve uzun süren yemek hazırlama sürecinden ziyade; daha hafif, hızlı, porsiyonların küçüldüğü ve azami göz zevkine olanak tanıyan bir yaklaşımı temsil etmektedir.

Fast Food

1920’li yıllardan sonra Amerika’da sokak lezzeti olarak oldukça sevilen sosisli sandviç’ e (Hod Dog) yönelik tüketim eğiliminin artması, hızlı yemek alışkanlığının yayılmasını sağlamıştır. 1948 yılında Kaliforniya’da ilk şubesini açan McDonald’s firması ile yaygınlığı artmıştır. Temel felsefesi sınırlı sayıda yiyeceğin bulunduğu menüler ile önceden hazırlanmış veya ön hazırlığı yapılmış yiyeceklerin hızlı ve pratik bir servis şekli ile sunulması olarak ifade edilebilir.

Avangart Mutfak

1960 sonrası ortaya çıkan bu yaklaşım “İlerici mutfak” olarak bilinmektedir. Klasik pişirme tekniklerinin haricinde; gıdaların modern teknikler ile hazırlandığı ve servis edildiği bir sistemi temsil etmektedir.

Füzyon Mutfak

“Sentez Mutfak’’ olarak da bilinen füzyon mutfak akımı 1980’ li yıllardan sonra popüler hale gelmiştir. Günümüzde şef restoranı olarak bilinen birinci sınıf restoranların temel felsefesini oluşturmaktadır. İki farklı kültürün gastronomik unsurlarının; bir kültür ürününün diğer kültür ürününe baskın gelmeyecek şekilde modern pişirme teknikleri kullanılarak ve azami tabak prezantasyonuna özen gösterilerek aynı porsiyonda sunulması olarak açıklanabilir.


Moleküler Gastronomi

Bu terim ilk kez 1980 yılında Oxford Üniversitesi fizik profesörlerinden, Herve This ve Nicolas Kurti tarafından ortaya atılmıştır. Moleküler mutfağın gıda işletmelerinde uygulamalarını hayata geçiren ve otoriteler tarafından bu akımın atası olarak kabul edilen kişi ise İspanyol Şef Ferran Adria’dır. Ana felsefesi; belli bir sistem dahilinde gıdanın bilimsel yapısının neden-sonuç ilişkisi çerçevesinde incelenmesidir. Temel özelliği gıdanın moleküler yapılarının değiştirilerek; farklı tat, doku, aroma ve formlar verilmesi sürecini ifade eder.

Slow Food

1986 yılında İtalya’da ortaya çıkan ve “yavaş yemek” anlamını taşıyan bir yaklaşımı temsil etmektedir. Diğer mutfak akımlarına tepki olarak ortaya çıkmıştır. Diğer mutfak akımlarının aksine; öze dönüş, yerel üreticiyi koruyan, yerel ürünlerin doğal ve sağlıklı yapılarını bozmadan hazırlanmasını ve tüketim sürecinin “değerli zaman” olduğunu ifade eden bir yaklaşımdır.

Saymış olduğumuz bu mutfak akımlarının haricinde; Raw Food, Vegan, Vejetaryen, Popüler Catering, Koyu Renkli Yiyecekler gibi farklı felsefeleri temel alan mutfak akımlarının da son yıllarda popülaritesi oldukça yaygınlaşmıştır. Günümüzde; saymış olduğumuz bu akımları rehber edinerek kendi konseptlerini oluşturan işletmelerin ve şeflerin sayıları her geçen gün artmaktadır. Bundan sonraki süreçlerde de insanoğlunun iyi ve farklı gıdayı deneyimleme arzusu bu tip yeni mutfak akımlarının oluşmasına ve ortaya çıkmasına olanak sağlayacaktır.

Sağlıklı ve güzel günlerde görüşmek dileği ile…



İlginizi çekebilecek diğer içerikler |


Rıfat Pir

Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Yönetim Kurulu Üyesi / Ordu Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı / Pir-i Lezzetler ORDU Mutfağı Kitabı Yazarı / CHEF’S CONCEPT Mutfak Akademisi Kurucusu / GÜ, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğr.Gör.

Devamını Gör

Değerlendirmeler| En Favori Yorumlar

0 Diğer Kişi yorum yaptı

Yorumlar (0)

FAVORİ LEZZETLER DERGİSİ

Sizden Gelen Tarifler

Siz de kendi tariflerinizi gönderin, isminiz ile birlikte sitemizde yayınlayalım.

HEMEN TARİFİNİ GÖNDER