> Köşe Yazıları > Yazar

Fesleğen nasıl yetişir!

Favori Lezzetler Logo

Bu yazıda fesleğen bakımı hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğreneceksiniz. Dikim, güneş ışığı, sulama, gübre, toprak, hasat ve daha fazlası için...

Fesleğen, birçok yemekte yaygın bir malzemedir ve çoğu mutfak baharat rafında temel bir unsurdur. Kendiniz yetiştirmek istediğinizde daha güzel ve taptaze bir baharatta hayır diyemeyiz, ben şahsım olarak kendim yetiştiriyorum ve fesleğen her zaman bol miktarda bulunduğumdan emin olduğum bir şey. Bahçeden taze olarak kullanmaktan daha iyi bir şey yoktur.

Aşağıda, dışarıda veya evin içinde fesleğen yetiştirmek için gereken her şeyi öğreneceksiniz. Başarılı olmanıza yardımcı olacak özel bakım talimatları vereceğim.

Ayrıca, dayanıklılık, ekim, hasat, üreme, sorun giderme sorunları ve çok daha fazlası hakkında tonlarca bilgi alacaksınız.

FESLEĞEN HAKINDA BİLGİLER:

Fesleğen nane ailesinin bir üyesidir, ancak birçok akrabasının olabileceği gibi istilacı değildir. Bu ailedeki tüm bitkilerin ortak özelliği, son derece aromatik yapraklarıdır. Eminim herkes bu küçük habere çok aşinadır!

Bu güzel bitki, herhangi bir bahçeye harika bir katkı sağlar ve domateslerin yanında yetiştirildiğinde, onları daha tatlı hale getirdiğini de söyleyebilirim..

Fesleğen yıllık bir bitkidir, bu nedenle bahçede sadece bir büyüme mevsimi yaşar. Bu tropikal bitki aynı zamanda soğuğa karşı son derece hassastır ve hafif bir dona bile tahammül edemez.

Bu sebeplerden dolayı ya saksılara ya da bahçeye açık havada yıllık yazlık olarak dikmeli ya da iç mekanda yetiştirmelisiniz.

FESLEĞEN ÇEŞİTLİRİ:

Aralarından seçim yapabileceğiniz yüzden fazla fesleğen türü var. Bu türler renk, görünüm ve hatta lezzet bakımından farklılık gösterir. Denemek isteyebileceğiniz bazı çeşitler şunlardır:

1. Tatlı Fesleğen - Orijinal Ocimum basilicum olarak kabul edilen bu çeşit, 12 - 24 inç boyunda büyüyebilir ve hepimizin bildiği ve sevdiği o farklı lezzetle doludur.

2.Ceneviz (Genovese) Orijinal fesleğenin daha büyük, daha sağlam bir versiyonu olan bu geliştirilmiş çeşit ayrıca daha güçlü bir tada sahiptir.

3.Limon Fesleğen - Bu çeşidin uzun soluk yeşil yaprakları ve belirgin bir narenciye aroması vardır. Yaz sonunda açan beyaz sap benzeri çiçekler bahçenizi tatlı bir limon kokusuyla dolduracak.

4.Tarçınlı Fesleğen - Meksika Fesleğen olarak da anılır, bu listedeki diğer türlerden oldukça büyüktür. Soluk mor gövdelerde tırtıklı yeşil yapraklar Tadı ve aroması da sinnamat içerdiği için benzersizdir.

5. Tatlıtay (Sweet Thai) Genellikle Asya yemeklerinde kullanılır, bu hem güzel hem de lezzetlidir. Koyu mor sapları ve çiçek sivri uçları ile parlak yeşil yaprakları ile karakterizedir. Onu diğer çeşitlerden ayıran hafif bir meyan kökü tadı vardır.

6. Kutsal (Tulsi Holy)  Bir başka popüler çeşit olan bu, Hint yemeklerinde yaygın olarak kullanılır. Çok kokulu yaprakları benzersiz, hafif meyveli bir kokuya ve onlara hafif baharatlı bir tada sahiptir.

7.Mor Fesleğen - Bu çekici bitkinin hoş, koyu mor yaprakları vardır ve bahçede veya kaplarda muhteşem görünür. Bu nedenle hem ot hem de süs bitkisi olarak tercih edilmektedir.

FESLEĞENİ NERDE YETİŞTİREBİLİRİZ:

Fesleğen yetiştirmenin en sevdiğim yanlarından biri, onu hemen hemen her yere ekebilmem. Bahçede, dış mekan kaplarında ve hatta iç mekanlarda harikadır.

AÇIK HAVADA BÜYÜYEN FESLEĞEN

Fesleğen çok fazla sıcağı sever ve 65 derecenin üzerindeki sıcaklıkları aldığında büyür. Ayrıca günde 6-8 saat güneş ışığı ve iyi bir  toprak gerektirir.Bu nedenle bahçenizde iyi olan güneşli bir yer seçin. Düşük kaliteli toprağı kompost , kaba kum veya perlit ile değiştirebilirsiniz .

Ayrıca güneşli bir verandaya, balkona veya güverteye yerleştirilebilecek dış mekan yetiştiricileri ve kaplar için mükemmel bir seçimdir.

FESLEĞEN BAKIMI

Sıcak bir iklimde yaşamıyorsanız, yılın daha soğuk aylarında içeride fesleğen yetiştirmeyi düşünmelisiniz. Bir mutfak penceresine çekici bir ek olabilir, ancak kabınızı akıllıca seçin. Altta yeterli drenaj delikleri olan bir saksı seçin ve kaliteli saksı toprağı ile doldurun. Ayrıca iç mekanlarda çok fazla ışığa ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden güneşli bir pencere seçin ve uzun bacaklı olmaya başlarlarsa büyüyen bir ışık eklediğinizden emin olun.

FESLEĞEN NASIL YETİŞTİRİLİR:

Fesleğen bitkisinin özel bakım talimatlarına geçmeden önce, en iyi başarı için onları dikmekle ilgili birkaç şeyi anlamak önemlidir.

Yukarıda bahsettiğim gibi fesleğen bitkileri dona tahammül edemez. Bu nedenle, ilkbaharın sonlarında veya yazın başlarında tüm don ihtimali geçene kadar dışarıda dikmek için bekleyin.

Erken dikmek faydalı değildir, çünkü soğuk büyümesini engeller ve başka sorunlara neden olabilir. Bu nedenle, toprak ısınana kadar bekleyin..

Bir dahaki yazımda (fesleğen dikim ipuçları) yazacağım Esen kalın.



İlginizi çekebilecek diğer içerikler |


Mazlum Sevinç

 Merhabalar ben mazlum sevinç 04.04.1981 BİTLİS /TATVAN  doğumlu bu mesleğe 15 yaşımda başladım 25 yılık bir tecrübe ile bu zamana kadar emek vererek işimi sever yaptım ve yapmaya da devam ediyorum şuan burda Favorilezzetler ailesinde yer almaktayım başta Tuncay tapar başkanım  ve bu yolda bana desteğini esirgemeyen arkadaşlarıma  teşekkürü borç bilirim kendilerine sonsuz teşekkür ediyorum gerek yurt içi gerek yurt dışında  danaşman'lık  konsept ve mutfak şefliğini yapmaktayım burda Favorilezzetler ailesinde bulunmaktan gurur duyuyorum... Buradan herkese Sevgi  dostluk ve başta saygı ile selam eder  tariflerimi siz değerli okurlara buradan paylaşmaya devam ederim.  SAYGILARIMLA  FAVORİLEZZETLER MEKAN CHEF YAZARI MAZLUM SEVİNÇ. İnst..@mazlum_sevinc


Devamını Gör

Değerlendirmeler| En Favori Yorumlar

0 Diğer Kişi yorum yaptı

Yorumlar (0)

FAVORİ LEZZETLER DERGİSİ

Sizden Gelen Tarifler

Siz de kendi tariflerinizi gönderin, isminiz ile birlikte sitemizde yayınlayalım.

HEMEN TARİFİNİ GÖNDER