> Köşe Yazıları > Yazar

Kırmızı ET

Favori Lezzetler Logo

Kırmızı et, esasen kastır ve yavaş kasılan liflerden oluşur. Bu kaslar, ayakta durma veya yürüme gibi uzun süreli faaliyetler için kullanılır ve sürekli bir enerji kaynağına ihtiyaç duyar.

Kırmızı et; kas doku, su, protein ve yağ olmak üzere üç ana bileşenden oluşmaktadır.Kırmızı et yüksek kalitede esansiyel amino grup asit içeren protein, demir ve çinko yönünden zengindir. Gıdalardan alınan demirin sindirilmesine yardımcıdır. Kırmızı Et  B6, B12  gibi B kompleks vitaminler için önemli bir besin deposudur.. B12 vitamini sayesinde sinir hücrelerinin büyümesi ve tamirinde etkin rol oynar. Folik asit ile bileşimi sinir hücrelerinin kılıflarının korunabilmesi ve DNA sentezi için gereklidir; sinir iletilerini kolaylaştırır. Et kan yapar ve kansızlığı önler. Bedeni canlı ve güçlü kılar. Zihinsel gelişmeyi sağlar. Şişmanlığı önler. Kırmızı etin büyümede önemli etkisi vardır.


Kırmızı et, önemli bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Kırmızı et kas, kemik, diğer dokular ve enzimleri oluşturmak için gerekli olan proteinler açısından iyi bir besin kaynağıdır.

İçerdiği yağ nedeniye kalp damar hastalıklarını kötü etkilediği bilinir. Ancak uzmanlar yağ oranı az ve doğru koşullarda pişirilen etin kalp ve damar rahatsızlıklarını engellediğini hatta kan seviyesini dengelediğinden kalbin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı oluğunu söylemektedirler.


Kırmızı et, esasen kastır ve yavaş kasılan liflerden oluşur. Bu kaslar, ayakta durma veya yürüme gibi uzun süreli faaliyetler için kullanılır ve sürekli bir enerji kaynağına ihtiyaç duyar. Miyoglobin proteini, sürekli aktivite halinde ihtiyaç duyulan oksijeni kas hücrelerinde depolar. Bu protein, zengin pigmentli bir proteindir ve dolayısıyla hücrelerde ne kadar miyoglobin varsa, et de o kadar kırmızıdır. Kırmızı et  etin büyük kısmını oluşturan kas lifleri yüksek miktarda kırmızı renkte miyoglobin içerir. Bunu, melanin pigmentinin deri rengini belirleyici ana unsur olmasına benzetebilirsiniz; ancak kas liflerinde oksijen depolama görevi üstlenen miyoglobin, deriye rengini veren melaninden ziyade, kana kırmızı rengini veren hemoglobin ile benzeşen bir proteindir.


Kırmızı et potasyum, demir, sodyum, çinko ve kalsiyum açısından zengin bir besindir. Hayvanın kesilmesi ile elde edilen bonfile, pirzola, kıyma gibi et çeşitlerinin yanı sıra et şarküteri bölümünde görmeye alışkın olduğumuz salam, sucuk, pastırma, kuru et ve kavurma gibi besinler de et ürünleri arasında yer almaktadır. Kaliteli bir et için iki önemlisi faktör etin ne kadar sulu ve ne kadar yumuşak olduğudur. İki önemli faktör de etin kesimi ve pişirilme süresi ile alakalıdır. Kesilmiş et ne kadar kas içeriyorsa, o kadar sert olur. Buna karşılık, et ne kadar uzun süre pişirilirse, o kadar sıvı kaybeder ve daha sert olur. Etin yumuşaklığını ve sululuğunu etkileyen diğer önemli faktörler ise şunlardır: Hayvanın kesim sırasındaki yaşı, kesilen etteki yağ ve kolajen(bağ doku) miktarı ile salamuralık etteki tuz oranıdır.



İlginizi çekebilecek diğer içerikler |


Mehmet Butcher

Mehmet BUTCHER adı ile tanınmaktayım 1977 yılında
Malatya;da doğdum.1980 yılında İstanbul;a geldim ve 7 yaşında
İstanbul Mısır Çarşısı ;nın en popüler kasaplarından birinde
çalışmaya başladım. 17 yaşında Rusya& ya gittim ve hikayem böylece başlamış oldu.
Uzun süre çeşitli Restorantlar da çalışma fırsatı buldum daha sonra Türkiye& ye dönüş
yaparak Türkiye de çeşitli Restorantlar da ve özellikle Et Restorantların da çalıştım
ve yaklaşık 20 ülkeye giderek oralarda da çalıştım.
10;a yakın Üniversite de konferanslar düzenledim ve yurtdışlarında çeşitli fuar
etkinliklerine katıldım... Şu an bir çok firmaya danışmanlık yapmaktayım ve
uluslararası ünlü firmalarla çalışmaktayım... Danışmanlık aldığım yerlere türk
arkadaşlarımızı yerleştirme fırsatı bulmaktayım...
Bir kaç kuşak aile den gelen mesleğimi çok severek yapmaktayım ve kurduğumuz
mekanların benimle anılması beni çok mutlu etmekte... Yetiştiğim öğrencilerimin çok
güzel yerlerde olması beni gururlandırıyor.
Devamını Gör

Değerlendirmeler| En Favori Yorumlar

0 Diğer Kişi yorum yaptı

Yorumlar (0)

FAVORİ LEZZETLER DERGİSİ

Sizden Gelen Tarifler

Siz de kendi tariflerinizi gönderin, isminiz ile birlikte sitemizde yayınlayalım.

HEMEN TARİFİNİ GÖNDER