> Haberler > Röportaj

Orfe Zeytinyağı ile iyi Yaşam Buluşmaları başlıyor!

Favori Lezzetler Logo

2014 yılında TPE tarafından tescil edilen Orfe Zeytinyağı’nın işletmecileri, Ayvalık Altınova’da kendi bahçesinde iyi tarım prensiplerine uygun olarak üretim yapıyor.

Biri iletişim danışmanı, yazar; diğeri satış danışmanı, müzisyen… Onlar, Savaşkan çifti… Belmin Dumlu Savaşkan, Özel Fransız Lisesi Notre Dame Sion’un ardından Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nü bitirmiş. Yüksek lisansını Reklamcılık ve Tanıtım Anabilim Dalı’nda ‘marka tutundurma stratejileri’ konusunda tamamlamış. 1997-2009 yılları arasında kozmetik ve ilaç sektöründe profesyonel olarak marka pazarlama alanında görev yapmış. 2012’den bu yana da girişimci olarak danışmanlık hizmeti vermeye, proje içerik üretmeye ve yönetmeye devam ediyor.

FELSEFELERİ İYİ VE YAVAŞ YAŞAM

Kasım 2017’de otizmli çocukların dünyasında farkındalık yaratmak amacıyla yazdığı ‘Kanatlarımızdaki Gökyüzü’ kitabının ardından sözlerini yazıp prodüksiyonunu üstlendiği ‘Yanımda Ol, Yarınım Olsun’ ve ‘Mavi Hayallerim’ adlı şarkılarının tüm geliri bağışlayarak özel çocuklarla ailelerinin dünyasına dokunmuş. Bu dönemde ‘iyi yaşam’ ve ‘yavaş yaşam’ felsefesine dair iki ayrı projeyi hem Türkiye, hem de AB aday ülkelerle bağlantılı olarak yürütmüş. Geçen yılın mart ayından bu yana da Sosyal İnovasyon ve Strateji Derneği (SİSDER) Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürütüyor.

Serhan Savaşkan ise Kadıköy Anadolu Lisesi’ni tamamladıktan sonra Bursa Uludağ Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun olmuştur. 1997-2010 yılları arasında sektörünün güçlü firmalarında aktif satış danışmanı olarak görev yapmış. Ayrıca, mesleki kariyerine dönemsel olarak katkı sağladığı 25 yıllık müzik performans deneyimi ile beste ve söz yazarlığı var.

ESİN KAYNAKLARI MÜZİK TANRISI

Belmin Hanım ve Serhan Bey’in yazarlık ve müzisyenlik dışındaki en büyük tutkuları ise zeytin. Bu sevda 20 yıl önce Balıkesir Ayvalık’a bağlı Altınova’da 8 dönüm araziye kendi elleriyle diktikleri çoğu ‘Edremit’, bir kısmı da ‘Gemlik’ olmak üzere 300 zeytin fidesiyle başlamış. 2015’te markalaşma kararı alınmış. Bir iletişim danışmanı olarak isim anneliğini Belmin Dumlu Savaşkan yapmış. Eşinin aynı zamanda müzisyen kimliğinden yola çıkarak, kendilerini yansıtacağı düşüncesiyle ‘müzik tanrısı’ Orfeus’a ithafen ‘Orfe’de karar kılmış.

ZEYTİNDOSTU’NDAN MADALYALI

Mitolojiye göre eski Yunan felsefesinde tanrı Apollon ile güzel sesli Kalliope’nin oğlu olan Orfeus çok güzel lir çalarmış. Belmin Hanım da evrenselliği temsil etmesi için zeytinin kutsallığıyla müziği birleştirmeye karar vermiş. Aynı yıl, Zeytindostu Derneği’nin düzenlediği 8’inci Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’na katılıp gümüş madalya almışlar. Günümüzde ise zeytin yolculuklarını bir aile işletmesi olan ‘Ordis’ şemsiyesi altında yürütmeye devam ediyorlar. İç piyasanın yanı sıra Ordis Karadağ Tivat firmaları üzerinden ilk etapta Balkanlara ihracat düşünüyorlar. Butikler ve öyle kalmaya da kararlılar.

ZEYTİN KÜLTÜREL BİR MİRAS

“Çalışanımız Hilmi Ağırcan ve ailesinin de katkısıyla bir yandan kaliteli yağ için çabalarken, bir yandan da ‘iyi yaşam’ felsefesine hizmet eden vizyonla ilerliyoruz. Malum, zeytin bir kültür mirası. Bizler de bu yolda gelecek kuşaklara bir düşünce kültürü yaratmak üzere çalışıyoruz. Vazgeçemeyeceğimiz bir gıda ürünü olarak zeytini bir Ordis projesi olan ‘good life-iyi yaşam’ (@iyiyasam.goodlife) akademisi kültürünün içine yerleştirmek istiyoruz. Ayvalık’ta doğanın, zeytinliklerin içinde gerçekleşecek konsept ve kurumsal organizasyonlar için heyecanlıyız.

Hayal ettiğimiz gibi, 2020 yılı Eylül Ayında  gerçekleşen açılışın ardından, zeytin kültürü üzerine sohbetlerle başlayan iyi yaşam buluşmalarını, pandemiye rağmen açık havada olabilme şansımız İle üç kez gerçekleştirdik. Zeytinliğimizin içinde,  çocuklarla bahçe satranç eğitimleri, kapalı çadır alanında çocuklar ve topluluklarla felsefe tanıtım çalışmaları gerçekleştirdik. Hasat döneminde zeytinyağ tadım yaptırarak, usta şeflerle buluştuk.

Doğada yaşamın önemine, felsefeye, mitolojiye, yaratıcı düşünceye, duyarlı olmaya ve kendini keşfetmeye dair iyi yaşamın bize ifade ettiği konular üzerinde çalıştık. Ve her buluşmanın anısına ağaçlarımızı isimlendirdik .

Çocuklar ve ailelerinin biraraya gelerek, iyi yaşam felsefesinin gelecek nesillere aktarıldığı bir akademi bizim hedefimiz. Doğal ortamda öğrenmenin önemini keşfetmek, eviniz kadar huzurlu bir ortamda bulunmak isteyenleri  ‘iyi yaşam’a bekliyoruz.



İlginizi çekebilecek diğer içerikler |


Değerlendirmeler| En Favori Yorumlar

0 Diğer Kişi yorum yaptı

Yorumlar (0)

FAVORİ LEZZETLER DERGİSİ

Sizden Gelen Tarifler

Siz de kendi tariflerinizi gönderin, isminiz ile birlikte sitemizde yayınlayalım.

HEMEN TARİFİNİ GÖNDER