> Haberler > Röportaj

Çayona Cafe Restoran yöresel lezzetleriyle fark yaratıyor

Favori Lezzetler Logo

Üsküdar’ın gözde mekanlarından olan Çayona Cafe Restorant, yeni normalleşme ile birlikte, eşsiz manzara eşliğinde hijyen kurallarına uygun yöresel lezzetleriyle ön plana çıkıyor.

Üsküdar’ın dillere destan güzellikte bir semt olduğu malum. Hal böyle olunca semtte her biri birbirinden farklı ve ilgi çekici lezzetlerle ön plana çıkıyor. Yeni normalleşme dönemiyle tekrar kapılarını açan son dönemde paylaşımlarıyla ve lezzetlerile fark edilen Yöresel Mutfak denince akla o geliyor. Favori Lezzetler olarak yakından takip ettiğimiz Çayona Cafe Restorant’ı  sizler için ziyaret ettik.

Lezzetlerini sizler için tattık. İşletmenin sahibi genç yönetici Sinan Ayçiçek’e merak edilen soruları sorduk. Keyifle okuyacağınız söyleşimiz başlıyor.

l Sizi tanıyabilir miyiz?

İsmim Sinan AYÇİÇEK. ÇAYONA CAFE-RESTORAN kurucusuyum. Elektrik-Elektronik mühendisiyim. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSBAK A.Ş’de Kalite Kontrol Mühendisi olarak çalışmaktayım.

2001 yılında Büyükada’da bir restoranda, 2003 yılında ‘“AYAZMA KAMOS Beach Club Restoran’’ işletmelerinde sektörle tanışma fırsatı buldum.

l Markanızın hikayesinden bahseder misiniz?

Aslında bütün hikayemiz çaylıkta başladı. 8 yaşında çay toplamaya başladım. Sevinçlerimizi, hüzünlerimi çay bahçesinde yaşadık. Yeri geldi çay bahçesinde horon oynadık yeri geldi uçsuz bucaksız dağların ardından aşarken türlü türlü zorluklara göğüs gerdik ama ne olursa olsun oradaki hayatı sevdik, bütünleştik, oradan kopamadık. Kültürümü çok severek büyüdüm ve okul hayatımdan dolayı uzun süredir memleketimden ve ailemden ayrı kaldım. 2017 yılında Fatih Süleymaniye’de CHAY TEA COFFEE’yi bayi olarak açtık ama kafe farklı bir konsepte, Karadeniz konseptine evrildi ve müthiş ilgi gördü. Sonrasında da büyük sıkıntılar yaşayıp orayı kapatmak durumunda bırakıldık. İş yapmadığımızdan değil iş yaptığımızdan kapandık. Ondan sonraki süreçte kendi markamızı kuralım dedik kardeşlerimle birlikte. Aslen Rize’nin Ardeşen ilçesindenim, asıl Lazlardanım (Lazca bilen). ÇAYONA Lazca’da ‘’Çayluk’’ demek ve tabi ki hikayemizin en ön safında çay toplayan annelerimizi, bacılarımızı görürsünüz. Biz ÇAYONA’yı en temelinde Karadeniz kültürünü yaşatmak için kurduk.

l Lezzetlerimizden bahseder misiniz? Neden yöresel lezzetler?

Öncelikle ÇAYONA’da kafe ve restoran hizmetini birlikte alabilirsiniz. “Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem / Ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı.” der Cemal Süreya. Burada martılar eşliğinde, tarihi mekanların gölgesinde, boğaza karşı Karadeniz Köy Kahvaltısı ve her yöreye hitap eden Anadolu kahvaltımızı yapabilirsiniz. Karadeniz yöresinden gelen tereyağ, mısır unu ve peynirden yapılan “Muhlama’’, Turşu kavurma, Rize kavurması, Çayeli Kuru Fasülye, Karalahana Çorbası, Karalahana Sarma ve bunun gibi farklı lezzetlerimizden tadabilirsiniz.  Özellikle Karadeniz Köy Kahvaltısında yer alan ‘’Muhlama’’ ve Rize kavurmasının tadına doyamazsınız. Karalahana Çorbamız enfestir, yanında kendi el yapımımız olan mısır ekmeği ile servis edilmektedir. Çayeli kuru Fasülyemiz de İspir Fasülyesinden yapılmaktadır, güveçte fırınlanmaktadır.  Bir de bu lezzetleri bir arada istersiniz “ÇAYONA” tabağamız imdadınıza koşacaktır. Aynı zamanda Karadeniz mutfağından sütlaç ve Laz Böreği, dünya mutfağından da çeşitli lezzetlerle hizmet vermekteyiz. Üçüncü nesil kahve ve Türk kahveleri hususunda da iddialıyız. Tabi Rize çayını da anlatmadan geçemeyeceğiz çünkü çaysız kahvaltı pek mümkün değildir. Millet olarak çaya düşkünüz. Bunu da göz önünde bulundurarak en iyi hizmet için çaylarımızı potla değil Osmanlı Ocağı üzerinde porselen demlikle veriyoruz. Bu da çaya gösterdiğimiz ihtimamdan ileri gelmektedir. Aynı zamanda yöreden özel gelen çeşit çeşit çaylarımızı çay reyonundan satın alabilirsiniz.

l İşletmenizde başka ne gibi faaliyetler sürdürmektesiniz?

Yukarıdaki bahislerde özellikle yöresel yemeklerden ve kahvaltıdan bahsettim lakin burada başka hiçbir Karadeniz Restoranında bir arada göremeyeceğiniz bir özelik daha var; o da bütün bunları yaparken kemençe ve tulum eşliğinde horonlarınızı oynayabilir, Ünlü Karadeniz sanatçılarının sahnelerinde Karadeniz’e olan hasretinizi bir nebze de olsa giderebilirsiniz. Kimler mi var? Kimler yok ki… Resul DİNDAR, Zeki UÇKAN, Hülya POLAT, Ünal SOFUOĞLU, Ali BARAN, Şafak UYANIK vb. birçok ünlü isim sahne almaktadır. Burada Karadeniz müziğini, kültürünü, folklorunu sevmem en önemli etmeni oluşturdu.

l Covid sonrası yapılan değişiklikler nelerdir?

Covid Pandemisinden sonra işletmemizde sosyal mesafeye uygun masa düzeni oluşturulmuş, dezenfektan standı kurulmuştur. Personeller hijyen ve sanitasyon noktasında bilgilendirilmiş, maske takmaları sağlanmıştır. Gelen müşterilerimize Hes Kodu sorgulamaları, ateş ölçümleri yapılmaktadır. Son olarak TSE’nin vermeye başlayacağı ‘’Güvenli İşletme Belgesi’’ ne başvuru yapılacaktır.

l Misafirler neden ÇAYONA’yı tercih etsinler?

Demin bahsettiğim gibi boğaz manzarasında yöresel kahvaltı yapmak, yöresel yemekleri tatmak ve aynı zamanda tulum ve kemençeyle horonları oynamak (tabi COVİD sürecinden sonraϑ) ve Karadeniz müziğini en güzel sanatçılardan dinlemek istiyorlarsa ve kendilerini evlerinde hissedecekleri bir yer arıyorlarsa orası “ÇAYONA’’ dan başka bir yer değildir.

Favori Lezzetler Magazin Dergisi Mart 4. sayısında yer alan haberi detaylı okumak için bu linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.favorilezzetler.com/e-dergi/



İlginizi çekebilecek diğer içerikler |


Değerlendirmeler| En Favori Yorumlar

0 Diğer Kişi yorum yaptı

Yorumlar (0)

FAVORİ LEZZETLER DERGİSİ

Sizden Gelen Tarifler

Siz de kendi tariflerinizi gönderin, isminiz ile birlikte sitemizde yayınlayalım.

HEMEN TARİFİNİ GÖNDER