> Haberler > Röportaj

Favori Lezzetler Sordu, Executive Chef Yeşim Kaya cevapladı…

Favori Lezzetler Logo

Covid 19 öncesi ve sonrası Gastronomi ve Turizm sektöründe neler oluyor? Her şey eskisi gibi olacak mı? Şefler işsiz kalacak mı? Lezzet kaybı yaşanır mı? Favori Lezzetler sordu. Türkiye’nin gözde şefleri değerlendirdi. İşte size Executive Chef Yeşim Kaya’nın sektöre dair görüşleri…

Soru: Covid 19 sonrası sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Chef Yeşim Kaya: Standartlarını yükseltmeyenler yolda kalacak. Potansiyel azalacak doğal olarak ve insanlar çok daha fazla kritere göre seçim yapacak. Eskiden idare eden tesisler, işletmeler artık ayakta kalamayacak. Restoran, otel vb gibi yerler öncelikle kalifiye, konusunda uzman, iyi derecede ingilizce bilen, fiziksel olarak elegance ve gerçekten hijyeni hayatına katmış elemanlara sahip olmak zorunda. Kalite ve özen her noktada kendini göstermeli, hijyende öyle, Çok uzun süredir göz ardı edilen eğitilmiş ara eleman sıkıntısı giderilmeli, mal alımlarında doğaya dönen şirketler bu dönemden karlı çıkacak. Doğru projeler ve bakış açılarına ihtiyaç var. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuç elde edemezsiniz. Bu konuda birkaç başlık öne çıkıyor. Ve projeleri hazır. O şimdilik bende kalsın.

Soru: Sizce sektör covid 19 öncesine döner mi? Dönerse ne zaman? Dönmezse neden?

Chef Yeşim Kaya: 4 çeyrekten önce eski haline dönebileceğini zannetmiyorum. Kayıpların üzerine konması, eski standarta ulaşılması zaman alacak. Standartlar tamamen değişmek zorunda ve bu yüksek standartlara uymayan tesisler, işletmeler ticari hayatlarına devam etme şansına sahip olamayacak. Covid sürecinde insanlar hijyen konusunda bilinçlendiği için çok daha fazla insan yüksek standarta önem verecek. Ayrıca restoranla, oteller personel alımı eğitimi gibi konulara önem vermedikleri, kalifiye ara eleman yetiştirip covid sonrasına hazırlamadıkları takdirde sonlarının hüsran olacağını düşünüyorum. Bilinç, eğitim, hijyen, kalite bu dönemim önemsenmesi ve üstüne çalışılması gereken konular bence.

Soru: Sektördeki ekonomik daralma personele haliyle de lezzete yansır mı?

Chef Yeşim Kaya: Doğal bir eliminasyon olacak mutlaka. Doğadaki gibi “İyi olan kazansın” Yıllardır yarım yamalak bilgilerle ayakta kalan, iyi kötü iş bulan herkes elenecek. Ve böylede olmalı. Ne iş yaparsanız yapın, o konuda en iyi olmak için çalışmak lazım. Ne yazık ki ülkemiz bu disipline sahip değil. Herkes, her işi yapıyor. Bundan sonra branşlaşmış, kendini eğiten, ingilizce bilen elemanlar ayakta kalacak. Bu kriz umarım insanları bilinçlendirir ve eğitime yöneltir. İster bulaşıkçı ister executive şef olsun, her gün yeni bir şey öğrenmek ve kendini geliştirmek zorunda. Buna ek olarak kalite, görünüm, hijyen artık çok daha önemli. Lezzete yansıtan kaybetmeye mahkûm. Aksine belki menüler daraltılarak, çok daha kaliteli ve lezzetli tabaklara yönelmek lazım. Dünya Mutfağı denilen ne idüğü belirsiz karman çorman menülerden, mevsimsel ve yerel tatlara geçip branşlaşmış özel restoranlar yaratmak stratejik olarak akıllıca olacaktır.



İlginizi çekebilecek diğer içerikler |


Değerlendirmeler| En Favori Yorumlar

0 Diğer Kişi yorum yaptı

Yorumlar (0)

FAVORİ LEZZETLER DERGİSİ

Sizden Gelen Tarifler

Siz de kendi tariflerinizi gönderin, isminiz ile birlikte sitemizde yayınlayalım.

HEMEN TARİFİNİ GÖNDER