> Köşe Yazıları > Yazar

Anadolu'nun kadim şehri Mardin

Favori Lezzetler Logo

Mezopotam'ya Anadolu'nun kadim şehri Mardin, Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay, Diyarbakır gibi mutfak tarihçeleri halep mutfağına dayanmaktadır lakin Gaziantep, Urfa, Diyarbakır, Hatay biraz daha acı ve yoğun baharatlar la benimsemişler ama Mardin mutfağını özel kılan harika baharatlar ve taze baharatlardan geliyor.

Mardin mutfağında acı nadir var ve isot yoktur tarihçesinde daha çok yenibahar, kişniş, anason, besturlu, reyhan, mercankosk, akbiber, karabiber, kimyon.
Taze zahter, tarhunotu, zencefil. kakule, zerdecal sumak. keçiboynuzu tarcink ebabe.
Başlıca olan baharatlardır mardinin kendine has derik zeytinyağı vardır. Halhali küçük yağlı yeşil zeytini vardır.mezopotamya anadolu tarih mutfakların da kullanılan yağlar. Eritilmiş kuyruk yağı. Sade yağ. Ve zeytin yağı kullanılmıştır. Mardinin kendine has peynir haritası vardır. Kendine has mazruna üzümünden yapılmış pekmez vardır süryani ev yapımı şarabida mevcuttur halla.
Mardin mutfağı mevsimseldir her bir mevsimin ayrı bi lezzeti var. Bahar aylarında taze cağladan firkiye yapilir (taze bademli kuzu yahni) yine aynı mevsim de Alluciye yapılır (kuzuetli yeşil erikli yahni) birde ıncasiye var (mardinin savur ilçesinde yetişen tatlı ve ekşi tadı olan siyah erik ten ve kuzu eti mazruna üzümünden yapılmış pekmez kullanılır) mart ayı oğlak ayı mardin de enfes lezzetidir. Nisan ayında şimşeklerin çalmasıyla dobalan mantarı çıkar. Çesitli otlarda mevcuttur. Yazın karpuzun mazruna üzümü mardin kirazı kivi tadında midyat kavunu acurun teraki (tüysüz seftali) nın bereketi vardır. Kendine has sucuğu şerizdin (tarihte dövülmüş eti baharatlayip bez tulbentlerden kese yapıp içini doldurup sucuk tekniği ile kuruturlar ve hala bu lezzet geleneği devam etmektedir.peynirler keçi peyniri. Koyun peyniri inek peyniri salamura bunlar ve tazeleri de mevsiminde bol miktarda vardır otlu peynir (penere sirik)tarihte mardine gelen göçerler sırık otunu keşf edip van taraflarına gitmiştir vanlıların sırık otuna farklı otlar ekleyip muazzam bir otlu peyniri yapmışlardır. Mezopotamya anadolu gastronomi eğitim kültür araştırma derneği.



İlginizi çekebilecek diğer içerikler |


Ahmet Hocaoğlu

Devamını Gör

Değerlendirmeler| En Favori Yorumlar

0 Diğer Kişi yorum yaptı

Yorumlar (0)

FAVORİ LEZZETLER DERGİSİ

Sizden Gelen Tarifler

Siz de kendi tariflerinizi gönderin, isminiz ile birlikte sitemizde yayınlayalım.

HEMEN TARİFİNİ GÖNDER